Crete Voice
Οικονομία

ΔΕΗ: Εθελούσια για μέχρι 1000 εργαζόμενους ως τον Οκτώβριο και 4.000 ως το 2023

ΔΕΗ: Εθελούσια για μέχρι 1000 εργαζόμενους ως τον Οκτώβριο και 4.000 ως το 2023

Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν αποχωρήσει από τη ΔΕΗ οι πρώτοι 700-1000 εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της εθελούσιας που έχει εξαγγείλει η εταιρεία η οποία με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού αφορά 4.000 εργαζόμενους μέχρι το 2023

Το πρώτο αυτό πρόγραμμα εθελουσίας συνδέεται με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ και θα συνεχιστεί για κάθε ένα από τα επόμενα 4 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης είχε πει κατά την ανακοίνωση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης της εταιρείας: «Θα εξαντλήσουμε τα όρια των μετακινήσεων, θα εξαντλήσουμε τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και θα χρησιμοποιήσουμε την εθελούσια κατά τα πρότυπα του ΟΤΕ. Η ΔΕΗ φέτος θα κλείσει με 15.300 ως το 2024 θα πέσουν στους 11.500 υπαλλήλους».

Όπως ανακοινώθηκε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ συμφώνησε με τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τα κίνητρα και τους όρους της εθελουσίας, προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η απολιγνιτοποίηση καθώς και η απόσυρση της λειτουργίας των ζημιογόνων και ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων της επιχείρησης.

Συγκεκριμένα χθες πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές τηλεδιασκέψεις μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Γ. Στάσση, με θέμα τις μετακινήσεις προσωπικού ενόψει του οριστικού κλεισίματος του Ορυχείου και του ΑΗΣ Αμυνταίου.

Επίσης συζητήθηκε το πρόγραμμα νέων κινήτρων που θα θεσπίσει η εταιρεία για τους εργαζόμενους που σήμερα απασχολούνται στις μονάδες και έχουν θεμελιώσει πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Η πρόταση της διοίκησης είναι να καταβληθεί στους εργαζόμενους που θα κάνουν χρήση του προγράμματος ποσό ύψους 20 χιλιάδων ευρώ πλέον της νόμιμης αποζημίωσης ύψους 15 χιλιάδων ευρώ που δικαιούνται.

Υπογραμμίζεται ότι από την υλοποίηση του προγράμματος η εταιρεία θα έχει σημαντικό όφελος αφενός από τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας, αφετέρου από την απόσυρση των ζημιογόνων μονάδων λιγνίτη.Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, οι αιτήσεις για να επωφεληθούν του προγράμματος οι δικαιούχοι αναμένεται να υποβληθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου και η ολοκλήρωση της εθελουσίας θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Τι θα γίνει από το 2021 ως το 2023

Από το 2021 και μέχρι το 2023 θα συνεχιστούν νέα προγράμματα εθελουσίας ανάλογα με τις λιγνιτικές μονάδες που θα κλείνουν.

Σύμφωνα με το business plan της ΔΕΗ, το μερίδιο του λιγνίτη στην παραγωγική βάση της ΔΕΗ θα μειωθεί σε 8% το 2024, από 37% το 2019, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές θα ανέβουν στο 17% από 2% και το φυσικό αέριο μαζί με τα υδροηλεκτρικά στο 74% από 61%.

Το αναλυτικό πλάνο της απολιγνιτοποίησης περιλαμβάνει, την απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων ισχύος περίπου 3,4 GW έως το 2023. Συγκεκριμένα αποσύρονται οι μονάδες:

– 2020: Αμύνταιο 1-2
– 2021: Καρδιά 3-4
– 2022: Μεγαλόπολη 3 και Αγ. Δημήτριος 1-4
– 2023: Μεγαλόπολη 4, Μελίτη 1 και Αγ. Δημήτριος 5.

Το 2022 εντάσσεται στο σύστημα η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα συνεχίσει να λειτουργεί με λιγνίτη το αργότερο έως το 2028 και στη συνέχεια θα λειτουργήσει με διαφορετικό μείγμα καυσίμου.

Πηγή: ΔΕΗ: Εθελούσια για μέχρι 1000 εργαζόμενους ως τον Οκτώβριο και 4.000 ως το 2023

Σχετικά Άρθρα

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ – Δείτε αν κερδίσατε

cretevoice

Πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

cretevoice

Επιδόματα: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους σήμερα

cretevoice

Σταϊκούρας: Το πακέτο στήριξης της οικονομίας μετά τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό

cretevoice

ΠΟΜΙΔΑ: Ποιοι ιδιοκτήτες και ενοικιαστές δικαιούνται μειώσεις

cretevoice

Έρχεται αύξηση στις προσωρινές συντάξεις – Πώς και πότε θα δίνεται η προκαταβολή του εφάπαξ

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα