Crete Voice
Τεχνολογία

Αυτά είναι τα 6 σημάδια δείχνουν ότι κάποιος σας κλέβει ίντερνετ

Αυτά είναι τα 6 σημάδια δείχνουν ότι κάποιος σας κλέβει ίντερνετ

Η«κλοπή» Wi-Fi δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, αλλά οι συνέπειές της είναι πλέον βαρύτερες, καθώς το τελευταίο διάστημα το ίντερνετ γίνεται όλο και πιο αναγκαίο στην καθημερινότητά μας.

Ποιες είναι λοιπόν οι βασικές ενδείξεις ότι κάποιος εκμεταλλεύεται  την σύνδεσή σας για τις δικές του διαδικτυακές δραστηριότητες;

Παρακάτω, σας αναφέρουμε τα βασικά 6 σημάδια για τα οποία θα πρέπει να έχετε τον νου σας:

1. Η παράδοξα αργή ταχύτητα

Για την αργή ταχύτητα μπορεί να ευθύνονται ένα σωρό λόγοι, ωστόσο εάν παρατηρείτε τακτικές ανωμαλίες στην σύνδεσή σας, όπως η πολύ αργή φόρτωση σελίδων συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, υπάρχει το ενδεχόμενο να οφείλονται σε κάποιον ιντερνετικό…κλέφτη.

2. Η εμφάνιση ασυνήθιστων διαφημίσεων

Καλώς ή κακώς και ανάλογα την οπτική καθενός, η διαδικτυακή διαφήμιση έχει εξελιχθεί σε τρομερό βαθμό, με την δυνατότητα προσωποποίησης και πολύ στοχευμένης διοχέτευσης συγκεκριμένων διαφημιστικών μηνυμάτων σε συγκεκριμένους χρήστες.

Εάν βλέπετε επομένως συχνά διαφημίσεις προϊόντων ή υπηρεσιών που δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές σας ανάγκες και ιντερνετικές αναζητήσεις, είναι πολύ πιθανό να σας εμφανίζονται με βάσει τα αγοραστικά κριτήρια…άλλων.

3. Οι υπέρογκοι λογαριασμοί

Εάν πληρώνετε για την σύνδεσή σας στο ίντερνετ με βάση το πόσα δεδομένα χρησιμοποιείτε ή με βάση το αν έχετε ξεπεράσει κάποιο όριο χρήσης μηνιαίως, και ξαφνικά παρατηρείτε υπερχρεώσεις που δεν μπορείτε να εξηγήσετε αλλιώς, είναι πολύ πιθανόν το δίκτυο Wi-Fi σας να φιλοξενεί έναν απρόσκλητο επισκέπτη.

4. Η αδυναμία αποστολής e-mail εκ μέρους σας

Εάν ο ιντερνετικός σας κλέφτης χρησιμοποιεί το δίκτυό σας για παράνομες δραστηριότητες – κάτι που δεν είναι συχνό, αλλά δυστυχώς συμβαίνει- είναι πιθανό η διεύθυνση IP σας (η διαδικτυακή ταυτότητα της συσκευής σας) να έχει καταγραφεί από πολλές σελίδες παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως «αναξιόπιστη».

Ως εκ τούτου, κάθε e-mail που στέλνετε από το σπίτι σας μπορεί να φιλτράρεται ως «κακόβουλο» και να καταλήγει στο φάκελο spam του παραλήπτη.

5. Προβλήματα με προσωπικές συσκευές ή δεδομένα σας

Εάν χρησιμοποιώντας άλλες συσκευές σας, όπως το smartphone, σας έρχονται ειδοποιήσεις σχετικά με πιθανή παραβίαση της ιδιωτικότητάς σας, τροποποίηση των προσωπικών δεδομένων που έχετε καταχωρίσει σε κάποια συσκευή ή αν αδυνατείτε να συνδεθείτε σε κάποιον διαδικτυακό λογαριασμό σας, είναι πιθανό ο υπεύθυνος πίσω από τα προβλήματα αυτά να ευθύνεται και για την κλοπή του Wi-Fi σας.

Τις περισσότερες φορές, οι κλέφτες Wi-Fi προσδοκούν απλώς σε δωρεάν ίντερνετ. Άλλες φορές, ωστόσο, η κλοπή ίντερνετ μπορεί να συνδυάζεται και με την κλοπή περαιτέρω προσωπικών σας πληροφοριών και δεδομένων.

6. Η σύνδεση μη γνωστών συσκευών στο δίκτυό σας

Εάν έχετε συνδεθεί στον λογαριασμό διαχείρισης του ρούτερ σας και εμφανίζονται ονόματα συσκευών που δεν σας είναι γνωστές, μπορεί να οφείλεται στο ότι το ίντερνέτ σας εκμεταλλεύονται όντως πρόσωπα και συσκευές που δε γνωρίζετε.

Συχνά βέβαια, οι συσκευές που έχουμε εμφανίζονται με περίεργα ονόματα, οπότε σιγουρευτείτε ότι όντως δεν μπορείτε να ταυτοποιήσετε κάποια συσκευή, προτού πανικοβληθείτε.

Τι μπορείτε να κάνετε ενάντια στους ιντερνετικούς κλέφτες:

Εάν φοβάστε ότι έχετε πέσει θύμα κλοπής του Wi-Fi σας από τρίτους, ή αν έστω θέλετε να προλάβετε κάποια τέτοια «επίθεση», συνιστάται να αλλάξετε άμεσα τους κωδικούς σας και να τους αντικαταστήσετε με ισχυρότερους.

Αυτό αφορά τόσο τον κωδικό του ρούτερ σας, όσο και όλους τους υπόλοιπους κωδικούς σε συσκευές και διαδικτυακούς λογαριασμούς που χρησιμοποιείτε.

Επίσης, συνιστάται να ελέγχετε τακτικά ποιες συσκευές χρησιμοποιούν το ρούτερ σας, συνδεόμενοι στον λογαριασμό διαχείρισής του.

Οδηγίες γι’ αυτό υπάρχουν στην συσκευασία κάθε τέτοιας συσκευής.

Τέλος, φροντίστε να κάνετε σχετικά συχνά επανεκκίνηση του ρούτερ, και να έχετε τον νου σας για τυχόν δυνατές αναβαθμίσεις του που ενισχύουν μεταξύ άλλων και την ασφάλειά του.

Πηγή: Αυτά είναι τα 6 σημάδια δείχνουν ότι κάποιος σας κλέβει ίντερνετ

Σχετικά Άρθρα

Έλον Μασκ: Η τεχνητή… λογοτεχνική νοημοσύνη ξεκίνησε το γράψιμο

cretevoice

Ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού: Ενώνουν τις δυνάμεις τους τεχνολογικοί κολοσσοί

cretevoice

Πώς να βρεις το κινητό σου όταν είναι αθόρυβο και το ψάχνεις

cretevoice

Τα social του Ζάκερμπεργκ έχουν το 34,7% του παγκόσμιου πληθυσμού!

cretevoice

«Έπεσε» το Youtube τη νύχτα – Προβλήματα παγκοσμίως με τη «φόρτωση» βίντεο

cretevoice

Για ποιο λόγο η Google νοικιάζει 200 κατσίκες κάθε χρόνο (βίντεο)

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα