Ο αποχαρακτηρισμός των αρχείων της Σοβιετικής Ενωσης φέρνει στο φως στοιχεία που αφορούν τον ελληνικό Εμφύλιο – Η αναφορά Μολότοφ προς τον «πατερούλη» Ιωσήφ και η επιστολή Ζαχαριάδη – Βαφειάδη το 1948 προς τη Μόσχα

Ενα από τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα ήταν ο πρώην αρχειονόμος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Βασίλι Μιτρόχιν, ο οποίος έδωσε στις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες τον μεγαλύτερο όγκο εγγράφων, στον οποίο, μεταξύ άλλων, αποκαλύπτονται 200 και πλέον ονόματα κατασκόπων βρετανικής υπηκοότητας που εργάστηκαν για την KGB.
Το πρώτο είναι μια αναφορά στην Ελλάδα ενός Σοβιετικού αντισυνταγματάρχη ονόματι Νετσάεβ. Σε αυτήν περιγράφει τη θερμή υποδοχή που τους επεφύλασσε ο κόσμος στην Ελλάδα:

Σε αυτήν περιλαμβάνονται τουφέκια, καραμπίνες, οπλοπολυβόλα, φυσίγγια και άλλα. Το τρίτο είναι μια επιστολή τού τότε κομισάριου (υπουργού) Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Βιάτσεσλαβ Μολότοφ προς τον Ιωσήφ Στάλιν, όπου γράφει:
Στη συνέχεια, ενημερώνει τον Στάλιν πως «δεν υπάρχει δυνατότητα να ικανοποιηθεί το αίτημα για βοήθεια σε υποδήματα και ρουχισμό, λόγω έλλειψης στολών και υποδημάτων ξένων προδιαγραφών» και ότι «100.000 δολάρια θα σταλούν στον Ζαχαριάδη μέσω του συντρόφου Σουσλόφ».

Το τέταρτο έγγραφο είναι μια προσωπική επιστολή γραμμένη στα ελληνικά του Μάρκου Βαφειάδη και του Νίκου Ζαχαριάδη, η οποία στάλθηκε στις 7 Ιουλίου του 1948 στην Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ενωσης και αναφερόταν στην απόφαση των Αλβανών να κλείσουν τα σύνορα στον Δημοκρατικό Στρατό για δύο μήνες:
Σε ένα άλλο σημείοπαραθέτουν τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας οι οποίοι, όπως αναφέρουν, κατατείνουν στην απόσπαση ελληνικού εδάφους.
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό κεφάλαιο του ελληνικού εμφυλίου πολέμου που δεν έχει ακόμα ερευνηθεί πλήρως, μια και το αρχειακό υλικό εμφανίζεται αργά και με το σταγονόμετρο. Αποδεικνύεται, πάντως, ότι ο Στάλιν παρακολουθούσε τις εξελίξεις στην Ελλάδα αφού ενημερωνόταν ακόμα και για τον εξοπλισμό που είχε αποσταλεί στους αντάρτες.


Τα σημεία αυτά αφορούν 60 ορεινά πυροβόλα που είχε ζητήσει ο τότε ηγέτης του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης, τα οποία, όπως ανέφερε ο Μολότοφ, «δεν έχουμε, αλλά αποστέλλονται ισάριθμα γερμανικά αντιαρματικά πυροβόλα των 37 χιλιοστών και οβίδες γι’ αυτά»
Υπάρχει μάλιστα εκτενής αναφορά για δύο κινήσεις στο στράτευμα: η μία ανωτάτων αξιωματικών και φιλοβασιλική και η άλλη κατωτέρων που χαρακτηρίζεται αντιβασιλική και δημοκρατική.
Διώξεις
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ενωσης από το 1941 μέχρι το 1946 Λιτβίνοφ υποβάλλει στον Στάλιν μια λίστα ζητημάτων προς εξέταση, στην κορυφή της οποίας φιγουράρει το θέμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων.
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν πως στην πλειονότητά τους οι Ελληνες δεν ήθελαν να πάρουν τη σοβιετική υπηκοότητα διότι ήλπιζαν πως κάποια στιγμή θα γύριζαν στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ο λόγος που στοχοποιήθηκαν ως «εχθροί του λαού» .



«Εχθροί του λαού»
Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ζητήματα που αποκαλύπτουν τα αποχαρακτηρισθέντα αρχεία είναι οι διώξεις «εχθρών του λαού», μη εξαιρουμένων όσων κομματικών στελεχών ο Στάλιν ήθελε να βγάλει από τη μέση για λόγους που ο ίδιος έκρινε.
Οι περιβόητες Δίκες της Μόσχας είναι η ορατή κορυφή του παγόβουνου. Οι μαζικές φυλακίσεις και τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας ήταν ο τάφος ή η τραυματική εμπειρία εκατομμυρίων πολιτών, συχνά για ασήμαντους ή και για ανύπαρκτους λόγους.
Η σκληρότητα των διώξεων αποτυπώνεται σε ένα έγγραφο στο οποίο αποκαλύπτεται πώς κάποιος μπορούσε να μεταφερθεί σε ψυχιατρική κλινική χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, αλλά και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των συγγενών του. Βρισκόταν μονάχα ένας γιατρός που έκανε λόγο «για εμφανή ένδειξη επικινδυνότητας».
Δεκαετίες προτού ανακαλυφθούν τα Google Maps, η Σοβιετική Ενωση είχε φροντίσει να δημιουργήσει κάτι παρεμφερές.

Η διαρροή ραδιενέργειας που προέκυψε, αρχικά συγκαλύφθηκε «ώστε να αποφευχθεί ο πανικός και οι προκλητικές φήμες». Μετά την έκρηξη διενεργήθηκε μία ειδική επιχείρηση, στην οποία τα δείγματα νερού και εδάφους που συνέλεξε ένας Γάλλος δημοσιογράφος αλλάχθηκαν με ψεύτικα.
Από τους χάρτες μέχρι τα απολύτως εμπιστευτικά αρχεία της σφαγής του Κατίν, το 1940, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν περίπου 22.000 μέλη της πολωνικής στρατιωτικής ελίτ από τις σοβιετικές δυνάμεις, βρήκαν τον τρόπο να βγουν στη δημοσιότητα.
Τρεις ολόκληρες ώρες άργησε να δοθεί η εντολή και όταν αυτή δόθηκε ήταν άκρως αντιφατική: «Να επιτεθούμε στους εχθρούς και να τους καταστρέψουμε, αλλά να μην προχωρήσουμε πέρα από τα σύνορα».
Ο Στάλιν έγραφε μόνος του τις ομιλίες του. Ήταν υποχόνδριος, λάτρευε το κρασί και δεν ήταν λίγες οι φορές που γινόταν τύφλα. Επίσης, αγαπούσε τις κινηματογραφικές ταινίες και διέθετε πλούσια συλλογή.