Crete Voice
Υγεία

Άνοιξη: Πλησιάζει η εποχή των αλλεργιών – Πάρτε τα μέτρα σας

Άνοιξη: Πλησιάζει η εποχή των αλλεργιών – Πάρτε τα μέτρα σας

Οι εαρινές αλλεργίες είναι ένα περιοδικό πρόβλημα το οποίο, όμως, μπορεί να κάνει δύσκολη τη ζωή των πασχόντων ή και να την απειλήσει ακόμα. Αν όμως αυτή την περίοδο έχετε την προσοχή σας στραμμένη στην πανδημία, μπορεί να σας περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις, προειδοποιεί ένας αμερικανός ειδικός.

«Η έγκαιρη προετοιμασία είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τις αλλεργίες της άνοιξης», λέει ο αλλεργιολόγος Dr. Mark Corbett, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI). «Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν οι πάσχοντες εγκαίρως εάν τα συμπτώματά τους οφείλονται στην COVID ή σε εαρινή αλλεργία. Αν οφείλονται στις αλλεργίες, έχουν καθυστερήσει να λάβουν τα μέτρα τους».

Όπως εξηγεί, η προετοιμασία για τις εαρινές αλλεργίες συνίσταται κατ’ αρχάς στην προφυλακτική λήψη της αντιαλλεργικής αγωγής. «Αρχίστε να παίρνετε τα φάρμακα για τις αλλεργίες σας δύο έως τρεις εβδομάδες πριν αρχίζει ο κνησμός ή το φτάρνισμα», συνιστά. «Να θυμάστε, όμως, ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα συμπτώματά σας μπορεί να αρχίσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο».

Ομοιότητες και διαφορές με τον κορονοϊό

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μάθετε να ξεχωρίζετε τις εαρινές αλλεργίες από την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τα κοινά συμπτώματα είναι:

  • Βήχας
  • Κόπωση
  • Πονοκέφαλος

Η COVID, ιδίως όταν προκαλείται από την παραλλαγή Όμικρον, προκαλεί επίσης:

  • Περισσότερη ρινική συμφόρηση («μπούκωμα» της μύτης) απ’ ό,τι συνήθως
  • Έντονο συνάχι
  • Παροχέτευση των εκκριμάτων της μύτης στο πίσω μέρος του λαιμού
  • Συμπτώματα ιγμορίτιδας, που συμπεριλαμβάνουν πυρετό

Οι εαρινές αλλεργίες, όμως, σπανίως προκαλούν πυρετό, ενώ το συνάχι τους είναι ελεγχόμενο.  «Αν νομίζετε ότι μπορεί να σας έχει μολύνει ο κορονοϊός, πρέπει να ελεγχθείτε το ταχύτερο δυνατόν», λέει ο Dr. Corbett. «Αν δεν έχετε COVID και τα συμπτώματά σας επιμένουν, πρέπει να ελεγχθείτε για εαρινές αλλεργίες».

Οι εκλυτικοί παράγοντες

Ο έλεγχος είναι απαραίτητος διότι πρέπει να γνωρίζετε τους παράγοντες που πυροδοτούν τις αλλεργικές κρίσεις σας, για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία, προσθέτει.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξετε τους μήνες που έρχονται και στον τρόπο ζωής σας. Σίγουρα είναι δελεαστικό να ανοίγετε τα παράθυρα για μπει στο σπίτι η αύρα της άνοιξης. Αν όμως πάσχετε από αλλεργία στη γύρη, θα πυροδοτήσετε τα συμπτώματά σας. Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό στο σπίτι και στο αυτοκίνητο για να κρατάτε τη γύρη έξω.

Το καλύτερο, πάντως, είναι να επισκεφθείτε τον αλλεργιολόγο σας πριν αρχίσουν οι αλλεργίες της άνοιξης. Εκείνος μπορεί να σας συμβουλεύσει καλύτερα για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβετε.

Αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό εάν πάσχετε από αλλεργικό άσθμα ή έχει το παιδί σας άσθμα. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει διάφορες θεραπείες για να διαχειρισθείτε τα συμπτώματά του.

Μία από τις καλύτερες θεραπείες κατά των αλλεργιών είναι η ανοσοθεραπεία, λέει ο Dr. Corbett. Κατ’ αυτήν χρησιμοποιούνται ενέσεις ή χάπια για να καταπολεμηθούν συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η βαρύτητα των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Επιπλέον, οι ενέσεις και τα χάπια για τις αλλεργίες μπορεί να προλάβουν την ανάπτυξη άσθματος σε μερικά παιδιά με εαρινές αλλεργίες, καταλήγει ο ειδικός.

Σχετικά Άρθρα

Ρετινόλη: Όσα πρέπει να μάθεις για την πιο διάσημη αντιγηραντική ουσία – Τι προσφέρει στην επιδερμίδα

cretevoice

Το λάθος που κάνουμε με το ψωμί στα εστιατόρια

cretevoice

Το δέρμα 53χρονης γυναίκας την ανανέωσε 30 χρόνια χάρη σε μέθοδο αντιγήρανσης των κυττάρων

cretevoice

Προσωπικός γιατρός: Κλείστηκαν πάνω από 1 εκατ. ηλεκτρονικά ραντεβού

cretevoice

Κορωνοιός: Δραματική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων στις ΜΕΘ

cretevoice

H κατανάλωση νερού την ώρα του φαγητού βοηθά στην απώλεια βάρους;

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα