Crete Voice
Κόσμος

Αποκάλυψη! Όλοι οι λόγοι που η Τουρκία αναμειγνύεται στον εμφύλιο της Λιβύης

Αποκάλυψη! Όλοι οι λόγοι που η Τουρκία αναμειγνύεται στον εμφύλιο της Λιβύης

Περαιτέρω σύσφιξη των διεθνών σχέσεων Τουρκίας-Λιβύης ανήγγειλε ο Ερντογάν. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι εν λόγω «σύσφιξη» περιλαμβάνει και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στην ανατολική μεσόγειο.

Στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας στην Τρίπολη προέβη σε πληθώρα δυναμικών προόδων στη Λιβύη υποστηριζόμενη από το τουρκικές δυνάμεις. Τα αίτια της συνεχούς τουρκικής στον εμφύλιο που συμβαίνει εδώ και έξι χρόνια στη Λιβύη είναι προφανή. Ο Ερντογάν επιλέγει να επεμβαίνει στις διαμάχες υποστηρίζοντας την κυβέρνηση της Τρίπολης με στόχο να αναχθεί σταδιακά στην βασική κυρίαρχη δύναμη στη βόρεια Αφρική, δηλαδή στον κύριο παίχτη της εν λόγω γεωπολιτικής σκακιέρας βάσει του οποίου θα εξαρτώνται οι κινήσεις των άλλων παιχτών.

Ουσιαστικά, στη διαδικασία της τουρκικής μετάβασης σε κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη, η Λιβύη θα έχει το ρόλου του αντίβαρου, εκείνου δηλαδή που θα λειτουργεί ως δίαυλος διατήρησης του τουρκικού πολιτικού και οικονομικού συμφέροντος στη περιοχή. Επομένως, η Τουρκία εμπλέκεται στον εμφύλιο και υποστήριξη τη κυβέρνηση της Τρίπολης αποβλέποντας στην αποφυγή οποιασδήποτε μελλοντικής πρόσδεσης της Λιβύη στη σφαίρα επιρροής της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ανάγεται έτσι το συμπέρασμα ότι ο εμφύλιος στη Λιβύη δεν είναι τίποτα περισσότερα για την Τουρκία παρά η ιδανικότερη αφορμή ανάμειξης στην βαρύνουσας για τον Ερντογάν γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή. Παρά το εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, ο Ερντογάν ακάθεκτος συνέχισε τη παροχή στρατιωτική βοήθειας στη Τρίπολη με drones και αεράμυνα.

Πέρα απ’ αυτό, στο γεωπολιτικό τραπέζι είναι και η σημαντική «συμφωνία» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Αν και στερείται νομιμότητος και κατακρίνεται από τις άμεσες της ανατολικής μεσογείου ενδιαφερόμενες χώρες, η Τουρκία ανακοινώνει την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε μια περιοχή που περιέχει φυσικό αέριο αξίας 700 δισεκατομμυρίων. Μαζί με αυτό, το δέλεαρ της εξασφάλισης ευκαιριών για τουρκικές εταιρείες στη λιβυκή αγορά συνιστά ένα βασικό κίνητρο που αιτιολογεί την όλη επέμβαση της Τουρκίας στον εμφύλιο.

Τέλος ορμώμενοι από θεωρητικοί σκοπιά, μπορεί η τουρκική στάση να ιδωθεί υπό τον μανδύα του κοινού ιδεολογικού φάσματος Τουρκίας-Λιβύης. Εξάλλου, η Τουρκία έχει υποστηρίξει στο παρελθόν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Κατασκευής της Λιβύης.

Πηγή: Αποκάλυψη! Όλοι οι λόγοι που η Τουρκία αναμειγνύεται στον εμφύλιο της Λιβύης

Σχετικά Άρθρα

Τραμπ: Συχνά μετανιώνω για τις αναρτήσεις μου στο Twitter

cretevoice

Πομπέο: Προκλητικό και ασύμφωνο με τον ΟΗΕ το άνοιγμα των Βαρωσίων

cretevoice

Γαλλία: Το Συμβούλιο Επικρατείας ανέστειλε τη χρήση drones από την αστυνομία του Παρισιού κατά διαδηλώσεων, γιατί παραβίαζε ατομικές ελευθερίες!

cretevoice

Πιέζει η Κίνα για εμβολιασμούς πριν ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές!

cretevoice

Το εναλλακτικό σχέδιο των πλουσίων σε καιρούς πανδημίας – Σε ποιες χώρες καταφεύγουν

cretevoice

Ξεκίνησε η αναμέτρηση Γαλλίας-Τουρκίας: Δύο Rafale πέταξαν πάνω από το Oruc Reis

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα