Crete Voice
Ελλάδα

Χαράλαμπος Γώγος: Πότε θα επιβάλλονται τοπικά lockdown

Χαράλαμπος Γώγος: Πότε θα επιβάλλονται τοπικά lockdown

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σχολίασε ότι υπάρχει απίστευτη χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων. «Δεν μπορεί να μην φοράμε μάσκες στο αεροδρόμιο, στα λεωφορεία» 

Αναγκαία χαρακτήρισε την τήρηση των μέτρων ατομικής ευθύνης κατά του κορωνοϊού ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, που σχολίασε ότι η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών δεν είναι μεν καταστροφική,

αλλά είναι ένας κώδωνας κινδύνου ότι ο ιός υπάρχει, ενώ ανέφερε ότι υπήρξε απίστευτη χαλάρωση.

«Δεν μπορεί να μην φοράμε μάσκες στο αεροδρόμιο, στα λεωφορεία», ανέφερε.

«Πριν αντιμετωπίσουμε το θέμα της εισόδου τουριστών, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την κατάσταση στη χώρα μας» τόνισε ο κ. Γώγος στην ΕΡΤ, υπενθυμίζοντας ότι πρέπει να φορούμε τις μάσκες, να παίρνουμε μέτρα ατομικής προστασίας και να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες, πριν έλθουν οι τουρίστες στη χώρα.

Πότε θα γίνει το lockdown σε ένα νησί

Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα σχέδια της επιτροπής των ειδικών για τον κορωνοϊό. Στόχος είναι να υπάρξουν συνεργασίες ανάμεσα σε νησιά και νοσοκομεία αναφοράς της ηπειρωτικής Ελλάδας, για να υποδεχθούν τυχόν κρούσματα. Επίσης, στόχος είναι να υπάρχει και γιατρός σε κάθε μονάδα άνω των 50 ατόμων, για να βρίσκεται σε άμεση επαφή.

Εφόσον εντοπιστούν κρούσματα και θεωρηθούν στατιστικά ή επιδημιολογικά σημαντικά, ο κ. Γώγος προανήγγειλε περιοριστικά μέτρα.

Αρχικά, ενδέχεται να τεθούν περιορισμοί σε έναν συγκεκριμένο ξενοδοχειακό χώρο, ένα συγκεκριμένο ξενοδοχείο ή μια σειρά ξενοδοχείων. Το τελευταίο στάδιο προβλέπει τοπικό lockdown σε ένα νησί, αν και όπως διευκρίνισε «δεν φαντάζομαι ποτέ» ότι θα εφαρμοστεί το συγκεριμένο σενάριο.

Οι «πράσινες» και «κόκκινες χώρες»

Ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι στις λεγόμενες «πράσινες χώρες», με χαμηλό επιδημιολογικό δείκτη, θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι ανάμεσα στους επιβάτες.

Αντίθετα, στις «κόκκινες χώρες» θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση, ενώ οι έλεγχοι θα είναι περισσότεροι. Στόχος είναι να βγει η εξίσωση «τουρισμός – ασφάλεια».

Σε κάθε περίπτωση, παραδέχθηκε ότι θα υπάρξουν κρούσματα και γι’ αυτό υπάρχει σχέδιο να αντιμετωπιστούν. «Το φετινό καλοκαίρι είναι διαφορετικό, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως τέτοιο και να έχουμε πάντα στο νου μας την παρουσία κρουσμάτων», σημείωσε.

Δέκα λεπτά επαφής με θετικό κρούσμα σε ένα μέτρο οδηγεί σε μετάδοση

«Δέκα λεπτά επαφής με έναν θετικό σε απόσταση ενός μέτρου οδηγεί σε μετάδοση. Ας κρατήσουμε τις αποστάσεις ενός μέτρου. Ας έχουμε ένα καλοκαίρι λιγότερο ξέφρενο, πιο χαλαρό. Είμαστε έτοιμοι, το ΕΣΥ είναι καλύτερο από πριν, όλα θα πάνε καλά αν τηρηθούν τα μέτρα. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι γι’ αυτό», τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί, άρα υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης. «Να μην είμαστε στριμωγμένοι στα μπαρ και να χορεύουμε», πρόσθεσε.

Στόχος στην παρούσα φάση είναι να μην υπάρξει υποτροπή το καλοκαίρι.

Παράλληλα, οι αρμόδιοι προχωρούν στον σχεδιασμό για το δεύτερο κύμα, που θεωρείται βέβαιο, καθώς η Covid-19 είναι μία νόσος χωρίς εμβόλιο, χωρίς θεραπεία, χωρίς ανοσία πληθυσμού.

«Ας ελπίσουμε ότι θα είναι μικρά κύματα επαναλαμβανόμενα, αλλά πρέπει να είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι».

Πηγή: Χαράλαμπος Γώγος: Πότε θα επιβάλλονται τοπικά lockdown

Σχετικά Άρθρα

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Δεν αποκλείεται σύνδεση των μεταλλάξεων με την αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία

cretevoice

Λάρισα: Εισέπρατταν επιδότηση ενοικίου… 11 άτομα για το ίδιο σπίτι!

cretevoice

Κορονοιός: 196 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο!

cretevoice

Αυτοσχέδιες ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

cretevoice

Ουδέτερη ζώνη για 28 νησιά του Αιγαίου!

cretevoice

Δείτε την χώρα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα εδώ και 100 ημέρες

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα