Crete Voice
Κόσμος

Δανία: Παγκόσμια πρωτιά – Βάζει τέλος στον εμβολιασμό για Covid-19-«Δεν χρειάζεται να εμβολιάσουμε άλλους – Τελείωσε η πανδημία»

Δανία: Παγκόσμια πρωτιά – Βάζει τέλος στον εμβολιασμό για Covid-19-«Δεν χρειάζεται να εμβολιάσουμε άλλους – Τελείωσε η πανδημία»

Η είδηση αποκρύφθηκε πλήρως από τα ελληνικά ΜΜΕ

Την ώρα που στην Ελλάδα παραμένουν οι υποχρεωτικότητες και τα μέτρα καταπάτησης της ελευθερίας των πολιτών, η Δανία ετοιμάζεται να γίνει η πρώτη χώρα που εγκαταλείπει πλήρως το πρόγραμμα εμβολιασμού, από τα τέλη του Φεβρουαρίου.

Όπως τονίζει το «lefigaro» αυτό είναι ένα βήμα στη λογική να «ζήσουμε με τον ιό». Από την 1η Φεβρουαρίου η Δανία, έκανε την επιλογή όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, να επιστρέψει στην κανονικότητα, αποσύροντας στις μάσκες και το υγειονομικό διαβατήριο, ξανά ανοίγοντας τα νυχτερινά κέντρα, τα μπαρ και τα εστιατόρια, παρά τα χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται.

Θα παραμείνει ως σύσταση να απομονώνεται κάποιος τέσσερις μέρες στην περίπτωση του θετικού αποτελέσματος σε τεστ, ενώ οι επαφές του δεν θα υποβάλλονται σε καμία καραντίνα.

Όμως από την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου η Δανία προχώρησε ακόμη περισσότερο, καθώς  σε μια ανακοίνωση που έγινε από την κυβέρνηση, και αποκρύφθηκε από όλα τα ελληνικά ΜΜΕ η χώρα αναμένεται να εγκαταλείψει πλήρως το πρόγραμμα του εμβολιασμού. Μια παγκόσμια πρωτιά από την έναρξη της πανδημίας.

Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε αρχικά ότι δεν θα προσφέρει επιπλέον δόσεις στον πληθυσμό της. Οι ηλικιωμένοι, ή όσοι είναι σε κίνδυνο δεν θα κάνουν τέταρτη δόση, ενώ όσοι είναι κάτω των 18 ετών δεν κάνουν τρίτη.

Αλλά πάνω απ’ όλα τονίζει ότι το πρόγραμμα του εμβολιασμού θα μπορούσε να ανασταλεί πλήρως το «αργότερο μέχρι την Άνοιξη».

«Συμβούλιο Υγείας θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της επιδημίας τις επόμενες εβδομάδες και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις ημερομηνίες λήξης για το πρόγραμμα εμβολιασμού στα τέλη Φεβρουαρίου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν άλλοι

Οι αρχές της Δανίας αιτιολογούν την απόφαση αυτή με βάση διάφορα κριτήρια. Πρώτον, υπάρχει ένα ποσοστό εμβολιασμού που θεωρούν επαρκή.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Statens Serum Institut, ένα ινστιτούτο έρευνας μολυσματικών ασθενειών, που επικαλείται η εφημερίδα Politiken, το 80,9% των 5,8 εκατομμυρίων Δανών εμβολιάστηκαν έως τις 11 Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένου του 61,4% με μια τρίτη δόσης.

Ένα από τα καλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data, δεύτερη μετά την Πορτογαλία. Την ίδια ώρα βέβαια η Δανία εξακολουθεί να καταγράφει πολλά κρούσματα καθημερινά, με σχεδόν 8.000 κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκους, κατά μέσο όρο σε διάστημα επτά ημερών έως τις 13 Φεβρουαρίου.

Παρόλα αυτά οι αρχές της Δανίας δεν ανησυχούν καθώς τονίζουν ότι η Όμικρον δεν είναι επικίνδυνη και πώς έρχεται Άνοιξε. «Γνωρίζουμε εκ πείρας ότι ο αριθμός των μολύνσεων μειώνεται με την αλλαγή της εποχής», αναφέρουν στο δελτίο Τύπου.

Δεν πιάνουν την Όμικρον τα εμβόλια

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται τρίτη δόση για τους νέους και τέταρτη για τους ηλικιωμένους. «Το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας έχει προηγουμένως αξιολογήσει ότι οι κάτοικοι των γηροκομείων και τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών προστατεύονται καλά με μια τρίτη δόση», αναφέρεται στη δήλωση.

«Καθώς βλέπουμε την επιδημία να σβήνει, και επειδή η εποχή θα αλλάξει σύντομα, δεν είναι χρήσιμο να προσφέρουμε τέταρτη δόση», τονίζει ο επικεφαλής γιατρός της Δανίας, Bolette Søborg.

Για τους Δανούς κάτω των 18 ετών, το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας πιστεύει ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα «έχει ήδη υψηλή ανοσία και διατρέχει μικρό κίνδυνο να προσβληθεί από μια σοβαρή μορφή Covid-19 με την Όμικρον»

. Οι αρχές πιστεύουν τώρα ότι τα εμβόλια είναι «λιγότερο αποτελεσματικά» απέναντι στην Όμικρον.

Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία, η δανική κυβέρνηση θα μπορούσε επομένως να είναι η πρώτη που θα κλείσει το πρόγραμμα εμβολιασμού της, και αυτό ήδη από την άνοιξη. Ένα χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ανακοινωθεί σχετικά στα τέλη Φεβρουαρίου.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Ρωσία: Οι 4 όροι που έθεσε ο Β.Πούτιν στον Ε.Μακρόν για να σταματήσει η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία

cretevoice

NASA: Το James Webb κατέγραψε το «χτύπημα» του αστεροειδή – Εντυπωσιακές εικόνες (φωτο)

cretevoice

Αστυνομικός ηθικής χαστούκισε γυναίκα στο Ιράν και γνώρισε την οργή του κόσμου

cretevoice

ΟΗΕ: Εκπρόσωποι στην Καμπούλ για τα δικαιώματα των γυναικών

cretevoice

Έλον Μασκ: Η διάσημη ερώτηση που κάνει σε κάθε συνέντευξη πριν προσλάβει εργαζόμενο

cretevoice

ΗΠΑ: Ρεκόρ αυτοκτονιών το 2022

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα