Crete Voice
Οικονομία

Ελον Μασκ: Δώρισε 6 δισεκατομμύρια δολ. σε φιλανθρωπίες το 2021

Ελον Μασκ: Δώρισε 6 δισεκατομμύρια δολ. σε φιλανθρωπίες το 2021

Όλα ξεκίνησαν όταν τον περασμένο Νοέμβριο ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων (του επισιτιστικού προγράμματος του ΟΗΕ) ανέφερε ότι αν οι πλούσιοι άνθρωποι αυτού του κόσμου προσφέρουν έξι δισ. δολάρια το ποσό αυτό μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη.

Ο Έλον Μασκ, που δεν αφήνει τέτοιες ευκαιρίες δημοσιότητας να πέσουν κάτω, σήκωσε το γάντι και με ανάρτηση του στο αγαπημένο του Twitter αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να λυθεί το παγκόσμιο πρόβλημα της πείνας με αυτό το ποσό και δήλωσε ότι αν πειστεί ότι αυτός ο ισχυρισμός ισχύει προτίθεται να καλύψει εκείνος το σύνολο του ποσού. Οργάνωσε μάλιστα μια δημοσκόπηση μέσω του Twitter φυσικά ζητώντας από τους δεκάδες εκατ. ακολούθους του στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο να ψηφίσουν αν πρέπει να πωλήσει το 10% των μετοχών του στην Tesla για να προσφέρει το ποσό της πώλησης στην μάχη κατά της πείνας στον πλανήτη. Να σημειωθεί ότι ο Μασκ δεν λαμβάνει μισθό ως επικεφαλής της διοίκησης της αυτοκινητοβιομηχανίας του αλλά λαμβάνει ως απολαβή ποσοστό μετοχών.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν όπως αναμενόταν θετικό στην πώληση των μετοχών με τον Μασκ να κάνει για μια ακόμη φορά την έκπληξη και ενώ όλοι θεωρούσαν ότι επρόκειτο για ένα ακόμη επικοινωνιακό του τρικ να προχωρά γρήγορα στην ρευστοποίηση σημαντικού μέρους των μετοχών. Μέσα σε περίπου ένα μήνα ο Αμερικανός μεγιστάνας είχε ρευστοποιήσει μετοχές αξίας περίπου 12 δισ. δολαρίων. Έγινε τότε γνωστό ότι ο Μασκ αντιμετώπιζε ένα σοβαρό πρόβλημα με την αμερικανική εφορία η οποία του ζητούσε να πληρώσει φόρους ύψους 11 δισ. δολαρίων για το 2021. Πολλοί είπαν ότι η ρευστοποίηση έγινε για την αποπληρωμή αυτού του λογαριασμού και όχι για φιλανθρωπικούς λόγους.

Όπως όμως γίνεται γνωστό τώρα ο Ελον Μασκ αμέσως μετά την ρευστοποίηση των μετοχών προσέφερε 5,7 δισ. δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό που διατέθηκε αυτό το ποσό, αν δόθηκε εξ ολοκλήρου στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων ή αν μοιράστηκε σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και προγράμματα. Μετά την δημοσιοποίηση της δωρεάς του Μασκ ζητήθηκε από τα στελέχη του ΠΤΤ να τοποθετηθούν για το αν έφτασε στα ταμεία του αυτό το ποσό αλλά προς το παρόν αποφεύγουν να απαντήσουν.

Με αυτή του την κίνηση ο Μασκ ανέβηκε στη δεύτερη θέση της λίστας εκείνων με την μεγαλύτερη οικονομικά φιλανθρωπική προσφορά για το 2021 πίσω μόνο από το ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς το οποίο όμως διαχειρίζεται εκατοντάδες δισ. δολάρια και συμμετέχουν σε αυτό διάφοροι φιλάνθρωποι μεγιστάνες όπως ο Ουόρεν Μπάφετ. Πάντως κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι είναι πιθανό ο λόγος που ο Μασκ προσέφερε αυτό το ποσό σε φιλανθρωπίες είναι για να μειωθεί το ποσό των φόρων που πρέπει να πληρώσει αφού στις ΗΠΑ οι φιλανθρωπικές δωρεές συνδέονται άμεσα με εκπτώσεις στην φορολογία.

Σχετικά Άρθρα

ΟΠΕΚΑ: Απορρίφθηκαν αιτήσεις λόγω φορολογικών εκκρεμοτήτων

cretevoice

Πώς αμείβεται η εργασία τις αργίες του Πάσχα; Διευκρινίσεις από την ΓΣΕΕ

cretevoice

Πετρέλαιο: Συνεχίζεται η πτώση – Που θα κυμανθούν οι τιμές στα πρατήρια

cretevoice

Στουρνάρας: Ο ελληνικός κλάδος δεν επηρεάζεται καθόλου από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ

cretevoice

Ακίνητα: Νέα αύξηση στις τιμές – Τα ποσοστά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

cretevoice

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα από την κατάρρευση της Signature Bank στις ΗΠΑ;

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα