Crete Voice
Πολιτισμός

Επέτειος 1821: 21 Ομιλίες από καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών

Επέτειος 1821: 21 Ομιλίες από καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών

Με έναν κύκλο ομιλιών με τίτλο “21 ομιλίες για το ’21 από είκοσι διδάσκοντες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το ΕΚΠΑ τιμά την Ελληνική Επανάσταση, συμβάλλει στον αναστοχασμό και στη διεύρυνση του διαλόγου για την πορεία του ελληνικού κράτους από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα και ερμηνεύει τα γεγονότα για να γίνει κατανοητό το μέγεθος και η σημασία των παραμέτρων της Ελληνικής Επανάστασης.

Η Επιτροπή του ΕΚΠΑ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που συστάθηκε με απόφαση του Πρύτανη καθηγητή κου Μελέτιου-Αθανάσιου Δημόπουλου, έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια τις προετοιμασίες της συμβολής του Iδρύματος στους εορτασμούς του 2021, με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της Επανάστασης ως ελληνικού και διεθνούς γεγονότος.

Ο κύκλος των 21 ομιλιών που ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 10 Νοεμβρίου 2021, έχει δομηθεί πάνω στις δοκιμασίες του Αγώνα του ’21 σε πολεμικά, ιδεολογικά, πολιτικά, διπλωματικά, κοινωνικά επίπεδα που όμως ανέδειξε το πείσμα και την αντοχή των αγωνιστών για να καταλήξει νικηφόρος με τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο – του εθνικού κράτους με το όνομα Ελλάς, το 1830. Το μέγεθος των κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών που προέκυψαν από τη μακρόχρονη δράση και τις εξελίξεις επιτρέπει στον Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας να θεωρείται Επανάσταση.

Υπεύθυνη των 21 ομιλιών για το ΄21 είναι η καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ), κυρία Μαρία Ευθυμίου ενώ ομιλητές είναι οι : Νίκος Αλιβιζάτος, Ευριπίδης Γαραντούδης, Μαρία Ευθυμίου, Άννα Καρακατσούλη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Παρασκευάς Κονόρτας, Κώστας Κωστής, Λάμπρος Λιάβας, Domenica Minniti-Γκώνια, Δημήτρης Παυλόπουλος Σπυρίδων Πλουμίδης, Βάσω Σειρηνίδου, Άννα Ταμπάκη, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Αριστείδης Χατζής, Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Νάσια Γιακωβάκη, Χαράλαμπος Μπαμπούνης.

Oι ομιλίες θα διεξάγονται διαδικτυακά ημέρα Τετάρτη, ώρα 19.00 Σύνδεση: https://uoa.webex.com/uoa/onstage/g.php?PRID=394a985d43411fae241576933bafbd30 Για τη σύνδεση είναι απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, email και ο κωδικός 1821

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ομιλία στις 19 Μαΐου 2021 με θέμα «Ιταλικός Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση» που θα πραγματοποιηθεί από την καθηγήτρια του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κυρία Domenica Minniti-Γκώνια.
Μια ομιλία που επικεντρώνεται στα κοινά στοιχεία των δύο αδερφών χωρών Ελλάδας και Ιταλίας και τον Ιταλικό Φιλελληνισμό στην Ελληνική Επανάσταση. Η κυρία Minniti-Γκώνια, γεννημένη στη Bova Marina, πρωτεύουσα της ελληνόφωνης Καλαβρίας είναι πτυχιούχος Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών (Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική, Νέα Ελληνική) – Πανεπιστήμιο L’Orientale της Napoli με βαθμό magna cum laude με Diploma di Specializzazione στην Ιταλική Γλωσσολογία – Dipartimento di Scienze dell’Educazione του Πανεπιστημίου La Sapienza της Ρώμης και Διδακτορικό δίπλωμα στη Συγκριτική Γραμματολογία – Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διακρίνεται για το σημαντικό ερευνητικό και διδακτικό της έργο, τον διαρκή αγώνα για την καθιέρωση της ιταλικής γλώσσας στην ελληνική εκπαίδευση ενώ τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς : Ιταλική γλώσσα και διάλεκτοι της Νέας Ελληνικής. Λεξικός δανεισμός στον νεοελληνικό προφορικό λόγο. Το γλωσσικό ζήτημα στην Ιταλία και διαμόρφωση της σύγχρονης Ιταλικής. Μετάφραση ιταλικών κειμένων με γλωσσικό και λογοτεχνικό περιεχόμενο. Σημερινή παρουσία της ιταλικής γλώσσας στην Ελλάδα. Έχει συνδέσει το επιστημονικό της έργο με συμμετοχή σε επιστημονικές επιτροπές του Υπουργείου Παιδείας σε θέματα γλωσσομάθειας (Κεντρική επιτροπή για τις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού, της Γραμματείας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, Πρόεδρος επιτροπής για τα διδακτικά συγγράμματα της ιταλικής γλώσσας στο Λύκειο, κ.ά.), είναι μέλος των επιστημονικών εταιρειών: Società Linguistica Italiana, Società Italiana di Glottologia, Ελληνική Εταιρεία Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας, Società Europea dei Neogrecisti. Διδακτικά αντικείμενα : Ιστορία της Ιταλικής Γλώσσας, Κοινωνιογλωσσολογία της Ιταλικής Γλώσσας, Θεωρία και Ιστορία της Μετάφρασης, Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία και ερευνητικά ενδιαφέροντα: Ιταλική γλώσσα και διάλεκτοι της Νέας Ελληνικής. Λεξικός δανεισμός στον νεοελληνικό προφορικό λόγο. Το γλωσσικό ζήτημα στην Ιταλία και διαμόρφωση της σύγχρονης Ιταλικής. Μετάφραση ιταλικών κειμένων με γλωσσικό και λογοτεχνικό περιεχόμενο. Σημερινή παρουσία της ιταλικής γλώσσας στην Ελλάδα. Έχει επίσης μια σειρά σημαντικών δημοσιευμάτων όπως Oralità e poesia nei testi grecanici , Proposte per una ricerca sociolinguistica nella Calabria grecofona (La Sapienza, Roma 1990).- Γλώσσα, πολιτισμός και λογοτεχνία στον Σεφέρη και τον Γκράμσι: το εθνικό–λαϊκό στοιχείο . Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών για τη διδασκαλία της Ιταλικής γλώσσας στο Ενιαίο Λύκειο. Αθήνα: Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, 2008 (με τους Ν. Μήτση, Ε. Καγκά).- «Γλωσσικές παρατηρήσεις στα ιταλικά ποιήματα του Σολωμού», ενώ σημαντικότερες μεταφράσεις – A. Tabucchi: Ρέκβιεμ. L. Malerba: «Ο μεταφραστής»,T. De Mauro: Δέκα θέσεις για μία Δημοκρατική Γλωσσική Εκπαίδευση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ

13 Ιανουαρίου 2021: Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ), Χαιρετισμός, Όλγα Κατσιαρδή-Hering, Ομ. Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ), Προεπαναστατικά κινήματα και δράσεις.
20 Ιανουαρίου 2021: Αναστασία Παπαδία-Λάλα, Ομ. Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ), Η Βενετία και ο προεπαναστατικός ελληνικός κόσμος: εξεγέρσεις, πνευματικές δράσεις, ιδεολογικά ρεύματα.
27 Ιανουαρίου 2021: Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ομ. Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΠΑ), Διαφωτισμός και Ελληνική Επανάσταση.
3 Φεβρουαρίου 2021: Άννα Ταμπάκη, Ομ. Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), Ιδεολογικές και αισθητικές αφετηρίες του προεπαναστατικού θεάτρου. Η συμβολή του στην Επανάσταση του ’21.
10 Φεβρουαρίου 2021: Βάσω Σειρηνίδου. Επ. Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ), Η προεπαναστατική ελληνική κοινωνία.
17 Φεβρουαρίου 2021: Άννα Καρακατσούλη, Αν. Καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), Η Ευρώπη και ο κόσμος στο α΄ ήμισυ του 19ου αιώνα.
24 Φεβρουαρίου 2021: Παρασκευάς Κονόρτας, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ), Η Οθωμανική εξουσία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη πριν από την Ελληνική Επανάσταση
3 Μαρτίου 2021: Νάσια Γιακωβάκη, Επ. Καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΠΑ), Η Φιλική Εταιρεία και η έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης.
17 Μαρτίου 2021: Μαρία Ευθυμίου, Καθηγήτρια, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ), Διάγραμμα συμβάντων ενός αμφίρροπου Αγώνα. Τα ελληνικά στρατεύματα και οι μάχες της ξηράς.
31 Μαρτίου 2021: Χαράλαμπος Μπαμπούνης, Ομ. Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΕΚΠΑ), Δράση και ρόλος του ναυτικού στην Επανάσταση του ’21.
7 Απριλίου 2021: Σπυρίδων Γ. Πλουμίδης, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ), Η έννοια του “θανάτου” στην Ελληνική Επανάσταση (1821-1832).
14 Απριλίου 2021, Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών, Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης (ΕΚΠΑ), “Οι αντιπατριώται θέλουν εξολοθρευθή”: Η στάση των εφημερίδων στη διάρκεια του εμφυλίου (1824-1825).
21 Απριλίου 2021: Νίκος Αλιβιζάτος, Ομ. Καθηγητής, Νομική Σχολή (ΕΚΠΑ), Οι απαρχές του κοινοβουλευτισμού στα Συντάγματα του Αγώνα.
12 Μαΐου 2021: Κώστας Κωστής, Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών (ΕΚΠΑ), Η πορεία προς τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.
19 Μαΐου 2021: Domenica Minniti-Γκώνια, Καθηγήτρια, Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (ΕΚΠΑ), Οι δύο αδελφές χώρες: Ιταλικός Φιλελληνισμός και Ελληνική Επανάσταση.
26 Μαΐου 2021: Παρασκευάς Κονόρτας, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ), Οθωμανικές αντιδράσεις στην Ελληνική Επανάσταση: οι οθωμανικές πηγές.
6 Οκτωβρίου 2021: Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ), Πολιτικές παρακαταθήκες του ’21.
13 Οκτωβρίου 2021: Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ), Ιστορώντας την Επανάσταση του 1821: ιστοριογραφικά σχήματα και θεσμοί.
20 Οκτωβρίου 2021: Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας (ΕΚΠΑ), Η Επανάσταση στην ελληνική ποίηση του 19ου και 20ού αιώνα.
3 Νοεμβρίου 2021: Λάμπρος Λιάβας, Καθηγητής Εθνομουσικολογίας, Τμήμα Μουσικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), Τα τραγούδια του Αγώνα.
10 Νοεμβρίου 2021: Δημήτρης Παυλόπουλος, Αν. Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας (ΕΚΠΑ), Το ηρώο του 1821. Από τη ζωγραφική και τη χαρακτική στη γλυπτική.

Πηγή: Επέτειος 1821: 21 Ομιλίες από καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών

Σχετικά Άρθρα

ΜΑΘΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ: «Η Ταξινομία των Πλατωνικών Πολιτευμάτων (Μέρος Πρώτο): Τα Πέντε Πολιτικά Πλατωνικά Στερεά»

cretevoice

Τριγωνική βάση πυραμίδας 8.000 χρόνων ανακαλύφθηκε στην Σαουδική Αραβία

cretevoice

Η δολοφονική απόπειρα κατά του Λένιν στη σοβιετική πρωτεύουσα

cretevoice

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα κατά την επέκταση του μετρό στον Πειραιά

cretevoice

Αμφίπολη: Ξεκινούν τον Σεπτέμβριο οι εργασίες στον Τύμβο Καστά

cretevoice

Η Άγνωστη Μούμια της Σαντορίνης…!

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα