Crete Voice
Οικονομία

Επιδότηση δανείου: Σήμερα θα αποσταλεί το σχέδιο στους θεσμούς

Επιδότηση δανείου: Σήμερα θα αποσταλεί το σχέδιο στους θεσμούς

Το σχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει η Κυβέρνηση για το πρόγραμμα επιδότησης δόσης δανείων, αναμένεται σήμερα Τετάρτη 17 Ιουνίου να αποσταλεί στους θεσμούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να το πρόγραμμα να ενεργοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου και τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι επιδοτήσεις.

Το σχετικό νομοσχέδιο αποσκοπεί στην υποστήριξη νοικοκυριών και επαγγελματιών που σύνηψαν δάνεια με προσημείωση της πρώτης τους στέγης κι έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι αφενός να ανασχέσει την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αφετέρου να λειτουργήσει ως μηχανισμός απορρόφησης των πιέσεων που θα επιφέρει η απελευθέρωση των πλειστηριασμών από τον Σεπτέμβριο.

Το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί μέχρι το τέλος του μήνα ή έως τις αρχές Ιουλίου και αφού πρώτα πάρει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς. Το πρόγραμμα θα παραμείνει σε ισχύ από την 1η Αυγούστου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020, επιδοτώντας μέρος των μηνιαίων δόσεων που καταβάλλουν οι οφειλέτες, ενήμεροι και υπερήμεροι, προς τις τράπεζες.

Το χρονικό ορόσημο για την υπαγωγή των δανείων στο πρόγραμμα ενίσχυσης των δόσεων είναι η 29η Φεβρουαρίου του 2020. Τα δάνεια που ήταν ενήμερα μέχρι την ημερομηνία εκείνη θα μπορούν να υπαχθούν σε αυτό. Το ίδιο ισχύει και για τα δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση 90 ημερών ως την ημερομηνία εκείνη αλλά και για αυτά που έχουν οφειλές άνω των 90 ημερών.

Σύμφωνα με τις πρώτες κυβερνητικές εκτιμήσεις επιλέξιμοι για την επιδότηση δόσεων δανείων θεωρούνται περίπου 300.000 δανειολήπτες με δάνεια ύψους 25 δισ. ευρώ. Τραπεζικές πηγές τοποθετούν το μέγεθος αυτό στις 150.000!

Για να λάβει ένας δανειολήπτης την επιδότηση θα πρέπει να πληροί ταυτόχρονα και τα εισοδηματικά και περιουσιακά όρια, ενώ θα αξιολογείται και η απώλεια που έχει υποστεί από την κρίση του κορωνοϊού.

Σε κάθε περίπτωση, για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα αναμένεται να είναι ίδια με του υφιστάμενου νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

​Αυτό σημαίνει πως η αξία της κύριας κατοικίας τους δεν θα ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, η συνολική αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας δεν θα υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ, το οικογενειακό εισόδημα θα είναι 12.500 ευρώ ετησίως (προσαυξανόμενο κατά 8.500 ευρώ για τον σύζυγο και 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος), ενώ η συνολική αξία χρηματικών των καταθέσεων τους δεν θα υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι συνεπείς δανειολήπτες να στηριχθούν ακόμη περισσότερο και τα εισοδηματικά και περιουσιακά τους κριτήρια να κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα. Αν και τα κριτήρια αυτά δεν έχουν αποκρυσταλλωθεί θα είναι ευρύτερα των προαναφερομένων για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες.

​Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει πως το ποσοστό επιδότησης της δανειακής δόσης για τους συνεπείς δανειολήπτες θα είναι στο 90% και θα βαίνει μειούμενο ανά τρεις μήνες και όσο πλησιάζει η λήξη του προγράμματος, ήτοι στο τέλος του 2020.

Πηγή: Επιδότηση δανείου: Σήμερα θα αποσταλεί το σχέδιο στους θεσμούς

Σχετικά Άρθρα

Bloomberg: Η αργή επανεκκίνηση του τουρισμού απειλεί να αυξήσει την ανεργία στην Ελλάδα

cretevoice

Επιδόμα 534 ευρώ: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως την Πέμπτη

cretevoice

22 κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να λάβουν αυξημένη σύνταξη πριν τα 62 τους χρόνια

cretevoice

Αναθεωρεί η Κομισιόν τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία: Ύφεση 9% τo 2020

cretevoice

ΕΣΑ σε Α.Γεωργιάδη: «Το εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας – Δεν ανοιγοκλείνει από τα τηλεπαράθυρα»

cretevoice

Lufthansa: Νέες απολύσεις ανακοίνωσε η εταιρεία

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα