Crete Voice
Οικονομία

Global X: Γόνιμο το έδαφος για τις ελληνικές μετοχές

Global X: Γόνιμο το έδαφος για τις ελληνικές μετοχές

Η Ελλάδα και οι ελληνικές μετοχές έχουν ένα μοναδικό όπλο το οποίο τις κάνει να ξεχωρίζουν, όπως σημειώνει η Global X, διεθνής εταιρεία επενδύσεων στον κλάδο των ETFs η οποία διαχειρίζεται και το ελληνικό ETF GREK, τονίζοντας πως παρά τις προκλήσεις που δημιουργούν αυτές οι έκτακτες συνθήκες, θα μπορέσουν να καλύψουν το χαμένο έδαφος και μάλιστα αρκετά γρήγορα.

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης που έγινε ποτέ διεθνώς πριν από 18 μήνες, πυροδοτώντας ένα ράλι στο ελληνικό Χρηματιστήριο το οποίο και τερμάτισε το 2019 ως μία από τις αναδυόμενες αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, η πανδημία του COVID-19 και η επακόλουθη κατάρρευση του εμπορίου, του τουρισμού και των τιμών του πετρελαίου έστησαν νέα εμπόδια στον δρόμο της ανάκαμψης της Ελλάδας. Ενώ η πανδημία μπορεί να είναι πολύ μακριά από το τέλος της, η Ελλάδα φαίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για την καταπολέμηση του COVID-19 από άλλες αναδυόμενες αγορές, δεδομένων των ισχυρών συστημάτων δημόσιας υγείας της Ευρώπης, της ώθησης των νομισματικών μέτρων της ΕΚΤ και της στήριξης που δίνεται από τις αρχές στις πιο ευάλωτες βιομηχανίες όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι τράπεζες.

Η κρίση λόγω της πανδημίας έχει ασκήσει σημαντικές πιέσεις στις ελληνικές μετοχές και πολύ μεγαλύτερες από ό,τι στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές. Από τις αρχές του έτους, η ελληνική αγορά εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις στην περιοχή.

Ενώ η Ιταλία και η Ισπανία χτυπήθηκαν πιο πολύ από την πανδημία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία διαχειρίστηκαν με μεγάλη επιτυχία την κρίση, σημειώνει η Global X. Αν και οι οικονομίες έχουν χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα, ένα ασφαλές reopening μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί και για την Ελλάδα θα είναι καθοριστικό έτσι ώστε να καλύψει το χαμένο έδαφος στην ανάπτυξη, καθώς σχεδόν το 25% του ΑΕΠ της προέρχεται από τον τουρισμό. Πάρα τους πολύ καλούς χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης, η οικονομική δραστηριότητα κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του lockdown, με τις τράπεζες να είναι από τους κλάδους που επηρεάστηκαν πιο σοβαρά.

Ωστόσο, όπως τονίζει η Global X, η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών. Είναι η μοναδική αγορά η οποία έχει τόσο ισχυρή νομισματική στήριξη στο περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών. Η ΕΚΤ αγοράζει ελληνικά ομόλογα και τα δέχεται ως collateral για τις πράξεις χρηματοδότησης και έχει στηρίξει την αγορά, οδηγώντας τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους σε ένα ισχυρό ράλι, ενώ και οι τραπεζικές μετοχές έχουν ανακάμψει σημαντικά από τα χαμηλά που άγγιζαν πριν μερικές μόλις εβδομάδες. Η επιβράδυνση των κρουσμάτων στη χώρα σε συνδυασμό με την τεράστια στήριξη από την Ε.Ε, οδήγησε το σύνολο των ελληνικών μετοχών σε σημαντική άνοδο.

Οι προοπτικές ανάκαμψης από τον COVID-19 εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά αβέβαιες, με τις παγκόσμιες αγορές να αντιμετωπίζουν μια σειρά από άγνωστα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Και ενώ ο δρόμος προς την ανάκαμψη μπορεί να είναι ανώμαλος και απρόβλεπτος, ωστόσο η Ελλάδα μπορεί να είναι σε θέση να καλύψει τις πρόσφατες απώλειες και να συνεχίσει την πολυετή πορεία της προς τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Πηγή: Global X: Γόνιμο το έδαφος για τις ελληνικές μετοχές

Σχετικά Άρθρα

Σε ποιους θα μοιράσει 98 εκατ. ευρώ την Τετάρτη o ΕΦΚΑ

cretevoice

Ελληνικές τράπεζες: Τα χειρότερα σενάρια “προ των πυλών”

cretevoice

Επιδόμα 534 ευρώ: Ποιοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση έως την Πέμπτη

cretevoice

Εξοικονομώ: Επιδοτήσεις έως 85% για μόνωση, κουφώματα, φωτοβολταϊκά

cretevoice

Απόφαση-Σοκ από το Συμβούλιο της Επικρατείας: Τα απλήρωτα Τέλη Κυκλοφορίας παραγράφονται μετά την 5ετία

cretevoice

Σε δεινή οικονομική θέση τα Βαλκάνια λόγω Covid-19

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα