Crete Voice
Υγεία

Η μοναξιά και η δυστυχία επιταχύνουν τη γήρανση περισσότερο από το κάπνισμα

Η μοναξιά και η δυστυχία επιταχύνουν τη γήρανση περισσότερο από το κάπνισμα

Οι μοριακές βλάβες συσσωρεύονται με το πέρασμα του χρόνου και συμβάλλουν στην ανάπτυξη αδυναμίας που σχετίζεται με τη γήρανση και σοβαρές ασθένειες.

Σε μερικούς ανθρώπους αυτές οι μοριακές διεργασίες είναι πιο έντονες από ό,τι σε άλλους, μια κατάσταση που συνήθως αναφέρεται ως επιταχυνόμενη γήρανση.

Ευτυχώς, ο αυξημένος ρυθμός της γήρανσης μπορεί να ανιχνευθεί πριν εκδηλωθούν οι καταστροφικές συνέπειες με τη χρήση ψηφιακών μοντέλων γήρανσης.

Τέτοια μοντέλα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή θεραπειών αντιγήρανσης σε ατομικό και πληθυσμιακό επίπεδο.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Aging-US, οποιαδήποτε θεραπεία αντιγήρανσης πρέπει να επικεντρώνεται τόσο στην ψυχική υγεία του ατόμου όσο και στη σωματική του υγεία.

Μια διεθνής συνεργασία με επικεφαλής την Deep Longevity με Αμερικανούς και Κινέζους επιστήμονες έχει μετρήσει τα αποτελέσματα της μοναξιάς,

του ανήσυχου ύπνου ή του αισθήματος δυστυχίας με τον ρυθμό της γήρανσης και βρήκε ότι υπάρχει σημαντική επίδραση.

Το άρθρο παρουσιάζει ένα νέο ρολόι γήρανσης επαληθευμένο με εξετάσεις αίματος και βιομετρικά δεδομένα 11.914 ενηλίκων Κινέζων.

Η επιτάχυνση της γήρανσης εντοπίστηκε σε άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, ηπατικών και πνευμονοπαθειών, καπνιστές και το πιο ενδιαφέρον, άτομα σε ευάλωτη ψυχική κατάσταση.

Στην πραγματικότητα, το να αισθάνεται κανείς απελπισμένος, δυστυχισμένος και μόνος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τη βιολογική του ηλικία περισσότερο από το κάπνισμα.

Άλλοι παράγοντες που συνδέονται με την επιτάχυνση της γήρανσης περιλαμβάνουν το να είσαι ελεύθερος/η και να ζεις σε αγροτική περιοχή (λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας ιατρικών υπηρεσιών).

Οι συντάκτες του άρθρου καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ψυχολογική πτυχή της γήρανσης δεν πρέπει να παραμελείται ούτε στην έρευνα ούτε σε πρακτικές εφαρμογές αντιγήρανσης.

Σύμφωνα με τον Manuel Faria από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, «Οι ψυχικές και ψυχοκοινωνικές καταστάσεις είναι από τους πιο ισχυρούς παράγοντες πρόβλεψης των αποτελεσμάτων υγείας

-και της ποιότητας ζωής- ωστόσο έχουν σε μεγάλο βαθμό παραληφθεί από τη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη».

Ο Alex Zhavoronkov, Διευθύνων Σύμβουλος της Insilico Medicine, επισημαίνει ότι η μελέτη παρέχει μια πορεία δράσης για την

«επιβράδυνση ή ακόμα και την αναστροφή της ψυχολογικής γήρανσης σε εθνική κλίμακα».

Σχετικά Άρθρα

Κορονοϊός: Πότε και πώς θα χορηγούνται τα εμβόλια σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

cretevoice

Επιστήμονες δημιούργησαν φυτικές ίνες που κάνουν την πίτσα πιο υγιεινή

cretevoice

Κορωνοϊός: 22.889 νέα κρούσματα – 108 θάνατοι, 524 σε ΜΕΘ

cretevoice

Ανησυχία στον ΠΟΥ για την «Omicron 2»: Είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή που έχουμε δει μέχρι τώρα

cretevoice

Κορονοϊός: Ένας μήνας μετά τη νόσηση – Οι δύο ασθένειες που απειλούν!

cretevoice

Κορωνοϊος: 18.605 νέα κρούσματα – 80 νεκροί και 470 διασωληνωμένοι

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα