Crete Voice
Ελλάδα

Κορονοϊός: Νέα μέτρα από τις έξι το πρωί – Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίες από το βράδυ

Κορονοϊός: Νέα μέτρα από τις έξι το πρωί – Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίες από το βράδυ

Σε ισχύ τέθηκαν τα νέα μέτρα από τα ξημερώματα του Σαββάτου για να αναχαιτιστεί ο κορονοϊός.

Υποχρεωτική είναι μάσκα παντού, στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί» και στο «κόκκινο» από τις 6 το πρωί, ενώ σε ισχύ τίθεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ακόμα και στο αυτοκίνητο έχουν επιβληθεί από τις 06:00, ενώ στις 00:30 θα ξεκινήσει και η ισχύς του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις περιοχές που βρίσκονται σε «πορτοκαλί» και «κόκκινο» συναγερμό.

Καθώς ο «κορονοϊός δεν τρώει πόρτα», όπως ανέφερε στο μήνυμά του και ο πρωθυπουργός, η μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική και μέσα στα εστιατόρια, τα μπαρ και συνολικά τους κλειστούς χώρους καθώς και σε στους εξωτερικούς.

Κλειστός χώρος θεωρείται και το αυτοκίνητο όπου οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού. Μάσκα δεν θα φοράει ο οδηγός όταν είναι μόνος του στο αυτοκίνητο.

Επίσης, από την υποχρέωση απαλλάσσονται όσοι ασκούνται σε ανοιχτό χώρο, μόνοι ή σε ομάδες.

Αλλαγές υπήρξαν στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και στο επίπεδο κινδύνου κάθε περιοχής. Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:

25 Περιφερειακές ενότητες στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) πριν από 14 μέρες ήταν 26
33 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 25
14 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) πριν από 14 μέρες ήταν 23
2 Περιφερειακές Ενότητες στο επίπεδο 4 (Αυξημένου Κινδύνου). Καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν 14 μέρες.

Ο χάρτης έχει ως εξής:

Τι πρέπει να ξέρετε για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Για τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, η μετακίνηση θα γίνεται όπως στην περίοδο του lockdown, δηλαδή με την επίδειξη δημοσιογραφικής ταυτότητας και βεβαίωσης εργοδότη που πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες.

Για του εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, θα απαιτείται άδεια κυκλοφορίας από τον εργοδότη, που συμπληρώνεται στην ΕΡΓΑΝΗ. Η γνησιότητα του εγγράφου αποδεικνύεται από τον αριθμό πρωτοκόλλου του.

Για άλλα πρόσωπα που χρειάζεται να μετακινηθούν για επαγγελματικούς σκοπούς, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αυτοαπασχολούμενους, αυτοί συμπληρώνουν στην ΕΡΓΑΝΗ σχετικό έγγραφο με τους κωδικούς του TAXISNET.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι εφόσον χρειαστούν κατ’ εξαίρεση μετακίνηση, αυτή γίνεται με την επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου και βεβαίωση κίνησης από σχετική εφαρμογή στο apografi.gov.gr ή από τον αρμόδιο προϊστάμενο.

Ο Ν. Χαρδαλιάς σημείωσε, βέβαια, ότι σε έκτακτες περιπτώσεις, π.χ. όταν κάποιος πρέπει να πάει στο φαρμακείο το βράδυ, είναι βέβαιο ότι θα βρει κατανόηση από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. «Αν υπάρχει θέμα υγείας, αν υπάρχει ζήτημα ανάγκης φαρμακείου, στη διαδρομή από το σπίτι μας μέχρι το πρώτο φαρμακείο δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός που δεν θα δείξει κατανόηση και δεν θα το επιτρέψει» είπε.

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, που είναι υποχρεωτική παντού στις περιοχές Επιπέδου 3 και 4, εξαιρούνται οι περιπτώσεις ομαδικής ή ατομικής άσκησης και μόνο κατά τη διάρκειά της.

Επίσης, από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας εξαιρούνται όσοι οδηγούν μόνοι στο αυτοκίνητό τους.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι η χρήση της μάσκας στις περιοχές αυτές γίνεται πλέον υποχρεωτική και στα διαλείμματα των σχολείων. Εξαιρείται η ώρα της φυσικής αγωγής.

Ερωτηθείς για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και αν εξετάζουν οι ειδικοί να υπάρχουν κάποια «διαλείμματα μάσκας» έστω στις τάξεις είπε ότι αυτό που γνωρίζει είναι ότι υπάρχει σχετική πρόταση του υπουργείου Παιδείας στην επιτροπή των επιδημιολόγων και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.

Πηγή: Κορονοϊός: Νέα μέτρα από τις έξι το πρωί – Μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίες από το βράδυ

Σχετικά Άρθρα

Θρήνος στην Αίγινα: Πνίγηκε σε πισίνα 15χρονος μαθητής

cretevoice

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας: «Οριακή η κατάσταση στα νοσοκομεία»

cretevoice

Aττική: Προβληματίζει το αυξανόμενο ιικό φορτίο

cretevoice

Σύψας: Την ανεύθυνη συμπεριφορά των νέων την πληρώνουν οι ηλικιωμένοι!!

cretevoice

«Κλειδώνουν» και την Αττική: Κλείνουν μαγαζιά & Γυμνάσια-Λύκεια -Έκτακτη σύσκεψη, σήμερα-Αυριο απόφαση

cretevoice

Ανδρέας Φικιώρης: «Έφυγε» αιφνιδίως από τη ζωή ο γνωστός «τηλε-γιατρός»

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα