Crete Voice
Πολιτισμός

ΜΑΘΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ: «Η Ταξινομία των Πλατωνικών Πολιτευμάτων (Μέρος Πρώτο): Τα Πέντε Πολιτικά Πλατωνικά Στερεά»

ΜΑΘΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ: «Η Ταξινομία των Πλατωνικών Πολιτευμάτων (Μέρος Πρώτο): Τα Πέντε Πολιτικά Πλατωνικά Στερεά»

ΜΑΘΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ, αυτήν την ΠΕΜΠΤΗ 18 Ιουνίου, 20:00 μμ., διαδικτυακώς, με θέμα: «Η Ταξινομία των Πλατωνικών Πολιτευμάτων (Μέρος Πρώτο): Τα Πέντε Πολιτικά Πλατωνικά Στερεά» * email: philathenea@gmail.com

Η «Πολιτεία», διδάσκει ο Σωκράτης, αποτελεί έναν τέλειο καθρέφτη της Ψυχής των πολιτών, καθώς ο διαχωρισμός ανάμεσα στο «εσωτερικό» και το «εξωτερικό» είναι, κατ’ ουσίαν, πλασματικός – προϊόν της ψευδαισθησιακής εμπειρίας του κόσμου των αισθήσεων.

Συνειδητοποιώντας ότι η ΡΙΖΑ και η ΑΡΧΗ της πολιτικής βρίσκεται στην ΨΥΧΗ, ένα νέο πεδίο πολιτικής ερμηνείας, κατανόησης και, φυσικά, δραστηριοποίησης αναδύεται:

ένα πεδίο και μια συνειδητότητα όπου η ατομική μας πορεία προς την αυτογνωσία, την ψυχική αρμονία, την ολιστική υγιεία και την αφύπνιση, όχι μόνο δεν μπορεί να αποσυσχετισθεί από το πεδίο της πολιτικής λειτουργίας, αλλά, τουναντίον, αποτελεί την πλέον θεμελιακή προϋπόθεση και εχέγγυο της πολιτικής ευρυθμίας και Δικαιοσύνης.

Έχοντας διερευνήσει την φύση της Δικαιοσύνης ως ψυχικής ποιότητας, ως κοσμολογικής αρχής, ως μαθηματικής νομοτέλειας και ως πολιτικής αρμονίας, προσεγγίζοντας την ολοκλήρωση της Πολιτείας (Βιβλία Η, Θ), ο Πλάτωνας μεταβαίνει στην εξέταση της έμπρακτης εφαρμογής όλης αυτής της ολιστικού περιεχομένου γνώσης στα πλαίσια του εγχειρήματος ταξινόμησης των πολιτειακών μορφών, ή αλλιώς, των πολιτευμάτων. Αυτά θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε ως τα Πέντε «Πολιτικά Πλατωνικά Στερεά» * δηλαδή, τις πέντε βασικές πολιτειακές ‘κρυσταλλοποιήσεις’, οι οποίες, σύμφωνα με τον Σωκράτη, αφορούν στα 5 κύρια πολιτειακά Αρχέτυπα που οι έμβιοι, ενσυνείδητοι οργανισμοί επονομαζόμενοι «πολιτείες» ή «ανθρώπινες κοινωνίες» δύνανται να εκδηλώσουν.

Κάθε πολίτευμα αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο σχήμα διάρθρωσης των εσωτερικών δυνάμεων της Ψυχής.

Στα πλαίσια της Πλατωνικής Ψυχοπολιτικής, κάθε πολίτευμα αντιπροσωπεύει την μακροσκοπική εκδήλωση ή αντανάκλαση, κατά τον νόμο του κατόπτρου, της εσωτερικής ψυχοπνευματικής κατάστασης των πολιτών: αναλόγως του ΠΩΣ οι πολίτες ρυθμίζουν την εσωτερική πολιτεία της Ψυχής τους *

αναλόγως του πώς συντάσσουν εντός τους τις αρχές, τους νόμους, και το ζήτημα της ευδαιμονίας, της εσωτερικής ελευθερίας και, φυσικά, του «ηγεμονικού μέρους της ψυχής» τους,

ανάλογα είναι και τα πολιτεύματα που οι ίδιοι αναπτύσσουν, πλέον στο μακροσκοπικό επίπεδο της εξωστρεφούς πολιτικο-κοινωνικής τους δράσης.

Η διερεύνηση του Σωκράτους σε αυτά τα βιβλία διέπεται από μία συγκλονιστική δομή, την οποία δεν θα ήταν αναχρονιστικό να χαρακτηρίσουμε ως επιτυχώς συγκεράσασα της πολιτικής, της κοινωνιολογίας, την ψυχολογίας και την…ψυχανάλυσης!
Ναι – κατά την Σωκρατική ερμηνεία, κάθε πολίτευμα μπορεί να εξετασθεί μέσα από ένα πολυδιάστατο σχήμα, εκτεινόμενο από το μικροσκοπικό πεδίο της ψυχικής ροϊκότητας, της ενδοοικογένειακής δυναμικής, της σχέσης με τους γονείς μας, έως το πιο μακροσκοπικό επίπεδο των πολιτειακών θεσμών και των θεσμοθετημένων ταξικών σχέσεων.

Εντοπίζουμε, συνεπώς, στην Σωκρατική ανάλυση των πολιτευματικών σχημάτων, και ιδιαιτέρως των μεταβολών αυτών, μηχανισμούς και επίπεδα λειτουργίας που καλύπτουν την ολότητα του οντολογικού φάσματος της ανθρώπινης λειτουργίας – ψυχή, χαρακτήρας, οικογένεια, στόχοι, συνείδηση, κοινωνία, πολίτευμα.

Μεταξύ άλλων, η ανάλυση του Σωκράτη εξετάζει τα εξής διαχρονικά ερωτήματα:

Με ποιους τρόπους η πολιτευματική μεταβολή εκπορεύεται από την ψυχή;

Πώς η οικογένεια και η ενδο-οικογενειακές δυναμικές οδηγούν στην μεταβολή του ψυχικού πολιτεύματος εντός της ψυχής των νεαρών παιδιών;

Με ποιους τρόπους οι κοινωνικές συνθήκες, συναναστροφές και ‘μόδες’ επιφέρουν μεταβολές σε εσωτερικό (ψυχικό) όσο και εξωτερικό (πολιτικό) επίπεδο, συχνά με τρόπο ανεπαίσθητο, ωστόσο, παντελώς καταλυτικό;

Οι επόμενες διαλέξεις μας θα διερευνήσουν τα 5 Πλατωνικά Πολιτεύματα (Πολιτεία, Τιμαρχία, Ολιγαρχία, Δημοκρατία, Τυραννία) με βάση τις παραπάνω ερμηνευτικές διαστάσεις.

Αρχίζουμε από την εξέταση της Πολιτείας, καθώς και της βαθύτερης έννοιας και υπόστασης αυτής, την ερμηνεία της σπουδαίας «Παραβολής του Πλοίου», ακολουθώντας τον ειρμό του Φιλοσόφου καθώς υφαίνει την πολιτική ταξινόμηση και ανάλυση των 5 πολιτευμάτων.

~ * ~

Για κρατήσεις θέσεων/ πληροφορίες: philathenea@gmail.com

Μπορείτε να συμμετάσχετε στο μάθημα δηλώνοντας την συμμετοχή σας μέσω email (philathenea@gmail.com) ώστε να λάβετε τον σύνδεσμο παρακολούθησης και τον κωδικό πρόσβασης.

Ἔρρωσθε καὶ εὐδαιμονεῖτε!

Πηγή: ΜΑΘΗΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ: «Η Ταξινομία των Πλατωνικών Πολιτευμάτων (Μέρος Πρώτο): Τα Πέντε Πολιτικά Πλατωνικά Στερεά»

Σχετικά Άρθρα

Χρονολογούν την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης με βάση την ελιά!

cretevoice

Δωρεάν ξενάγηση στην αρχαία Ελλάδα προσφέρει το Assassin’s Creed

cretevoice

Με ειδικά μέτρα λόγω κορονοϊού ξεκινούν τα φεστιβάλ Επιδαύρου και Αθηνών

cretevoice

Μητσιάς και Καραμπέτη δίνουν ένα… μουσικό ραντεβού στο Φρούριο Ρίου!

cretevoice

Ηρακλής: Γνωστοί και άγνωστοι άθλοι που δεν μάθαμε ποτέ…!

cretevoice

Η «Γεωγραφία» του Κλ. Πτολεμαίου, σε έκδοση του 1573

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα