Crete Voice
Οικονομία

Moody’s: Νέο ηχηρό καμπανάκι για τις ελληνικές τράπεζες

Moody’s: Νέο ηχηρό καμπανάκι για τις ελληνικές τράπεζες

Στο μικροσκόπιο του Moody’s μπήκαν τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, με τον οίκο να εστιάζει στον αντίκτυπο που έχει στα βιβλία τους το μέτρο της αναστολής στην καταβολή δόσεων ενήμερων επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Η αναστολή πληρωμής δόσεων πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, προκειμένου να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ωστόσο σύμφωνα με τον Moody’s μέρος αυτών των δανείων ενέχουν υψηλό ρίσκο να εξελιχθούν σε μη εξυπηρετούμενα και να επιβαρύνουν την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών.

Το σύνολο των δανείων στις τέσσερις τράπεζες που εντάχθηκαν στο μέτρο της αναστολής ανέρχονται στα 16,3 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν σύμφωνα με τα στοιχεία του Moody’s στο 9% του ακαθάριστου συνόλου των δανείων στο σύστημα ή στο 16% των εξυπηρετούμενων δανείων. Υπενθυμίζεται ότι μόνο τα ενήμερα δάνεια ιδιωτών ή επιχειρήσεων, που επλήγησαν από τα μέτρα του lockdown, μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή.

«Η δεξαμενή των δανείων αυτών ενισχύει τους κινδύνους για την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών, γιατί υπάρχει αυξημένο ρίσκο ότι οι δανειολήπτες αυτοί θα κηρύξουν στάση πληρωμής στις υποχρεώσεις τους αργότερα μέσα στο έτος, όταν το σχήμα αναστολής δόσεων λήξει» εκτιμά ο Moody’s. Aν και προς το παρόν τα δάνεια αυτά δεν εγγράφονται ως μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις (NPEs), μία πιθανή μετατροπή τους σε NPEs έως τα τέλη του 2020 θα θέσει εμπόδια ή και θα αντιστρέψει την μείωση των κόκκινων δανείων, που πέτυχαν οι ελληνικές τράπεζες τα δύο τελευταία χρόνια, προειδοποιεί ο οίκος.

Υπενθυμίζει ότι τα NPEs εξακολουθούσαν να είναι κοντά στο 40% τον Μάρτιο του 2020 και κατά συνέπεια συνιστούν μεγάλη απειλή για το τραπεζικό σύστημα. Οι τράπεζες ωστόσο δίνουν μάχη να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους με τιτλοποιήσεις και πωλήσεις κόκκινων δανείων στη δευτερογενή αγορά. Επιπλέον οι περισσότερες τράπεζες (με την εξαίρεση της Εθνικής Τράπεζας) ΕΤΕ+6,73% σχεδιάζουν μεταβίβαση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού σε μία ξεχωριστή θυγατρική, που θα έχει έναν πιο καθαρό ισολογισμό. Η Eurobank τον Μάρτιο πραγματοποίησε επιτυχώς μία τέτοια συναλλαγή, πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία. Η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+4,97% και η Alpha Bank ΑΛΦΑ+8,94% έχουν προετοιμαστεί για παρόμοια βήματα, τα οποία θα βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα του ενεργητικού, αν και το σημερινό περιβάλλον στις αγορές ενδεχομένως να καθυστερήσει την υλοποίησή τους, όπως αναφέρεται στο σημείωμα του οίκου.

Πηγή: Moody’s: Νέο ηχηρό καμπανάκι για τις ελληνικές τράπεζες

Σχετικά Άρθρα

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πίστωση σε 11.125 δικαιούχους την Παρασκευή

cretevoice

Πώς να συμπληρώσετε τα στοιχεία για τα αδήλωτα τετραγωνικά;

cretevoice

Μακροχρόνια άνεργοι: Πότε λήγει η προθεσμία για τα 400 ευρώ του ΟΑΕΔ

cretevoice

Ελεύθερη η εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων στην Τουρκία

cretevoice

Απασχόληση συνταξιούχων: Οι παγίδες, οι εξαιρέσεις και το «ψαλίδισμα»

cretevoice

Πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα