Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε τελικά πριν λίγο το διάταγμα για την αναγνώριση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ, όπως μετέδωσε πρώτο το defencenet.ru σε μία κίνηση που τελειώνει την μεταψυχροπολεμική Ευρώπη και δημιουργεί δύο νέα ρωσικά κράτη στα νοτιοδυτικά «προάστια» της αχανούς Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Μιλώντας με έκκληση προς τους πολίτες της Ρωσίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες θεωρεί απαραίτητο να αναγνωριστεί η κυριαρχία των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η κατάσταση στο Ντονμπάς έχει φτάσει σε υψηλό σημείο έντασης και ζήτησε από την Ομοσπονδιακή Συνέλευση να επικυρώσει τα απαραίτητα έγγραφα, ανέφερε το RIA Novosti.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε ζωντανά τα σχετικά διατάγματα και συμφωνίες με το DPR και το LPR για τη συνεργασία.
Απευθυνόμενος στους Ρώσους σχετικά με την απόφαση αποδοχής του LPR και του DPR από τη Ρωσία, ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε τις σελίδες της ιστορίας, προτείνοντας να μην ξεχνάμε πώς και υπό ποιες συνθήκες δημιουργήθηκε η σύγχρονη Ουκρανία.
Υπενθύμισε ότι αυτή η δημοκρατία “εξ ολοκλήρου και ολοκληρωτικά” προέκυψε ως αποτέλεσμα της μπολσεβίκικης πολιτικής, μπορεί δικαίως να ονομαστεί “Ουκρανία που πήρε το όνομά της από τον Βλαντιμίρ Ίλιχ Λένιν”.
Ο Λένιν είναι «ο συγγραφέας και αρχιτέκτονας του, αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως από αρχειακά έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των σκληρών οδηγιών του Λένιν για το Ντονμπάς, το οποίο κυριολεκτικά συμπιέστηκε στην Ουκρανία», τόνισε ο Πούτιν.
“Την παραμονή και μετά τον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, ο Στάλιν προσαρτήθηκε στην ΕΣΣΔ και μετέφερε στην Ουκρανία κάποια εδάφη που προηγουμένως ανήκαν στην Πολωνία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία.
Αργότερα, ο Χρουστσόφ για κάποιο λόγο πήρε την Κριμαία από τη Ρωσία και την έδωσε επίσης στην Ουκρανία Στην πραγματικότητα, έτσι σχηματίστηκε το έδαφος της Σοβιετικής Ουκρανίας”, υπενθύμισε ο Πούτιν.
“Θέλεις αποκομιδή; Είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι με αυτό, είμαστε έτοιμοι να σας δείξουμε πώς μοιάζει η πραγματική αποκομιδή»,τόνισε ο Πούτιν.
Η σύγχρονη Ουκρανία σχηματίστηκε από τη Ρωσία λόγω της κατάληψης μέρους των ιστορικών εδαφών της, αλλά κανείς δεν ρώτησε τίποτα τους κατοίκους, τόνισε ο πρόεδρος.
“Η Ουκρανία για εμάς δεν είναι απλά μια γειτονική χώρα, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της δικής μας ιστορίας, πολιτισμού, πνευματικού χώρου, αυτοί είναι οι σύντροφοί μας, συγγενείς, μεταξύ των οποίων δεν είναι μόνο συνάδελφοι, φίλοι, πρώην συνάδελφοι, αλλά και συγγενείς, άνθρωποι που συνδέονται μαζί μας λόγω οικογενειακών δεσμών“.
Τα γεγονότα του παρελθόντος δεν μπορούν να αλλάξουν, πιστεύει ο Πούτιν, ωστόσο, είναι απαραίτητο να μιλήσουμε ειλικρινά γι’ αυτά, χωρίς επιφυλάξεις και πολιτικούς χρωματισμούς.
Ο Πούτιν τόνισε την έλλειψη ανεξαρτησίας της πολιτικής ηγεσίας του σημερινού καθεστώτος του Κιέβου.
Μετά το 1991, η Ουκρανία άρχισε να αντιγράφει μηχανικά τα μοντέλα κρατικής υπόστασης άλλων ανθρώπων, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία και την πραγματικότητα της Ουκρανίας.
“Το Κίεβο προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το διάλογο με τη Ρωσία ως πρόσχημα για διαπραγματεύσεις με τη Δύση.
Τον εκβίασαν με προσέγγιση με τη Μόσχα, χτυπώντας τις προτιμήσεις για τον εαυτό τους, λέγοντας ότι διαφορετικά η ρωσική επιρροή στην Ουκρανία θα αυξανόταν.
Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας σημείωσε ξεχωριστά την ουκρανική διαφθορά που καταστρέφει την κοινωνία, την έλλειψη ανεξάρτητου δικαστηρίου, τη διαίρεση της εκκλησίας, την οποία χρησιμοποίησαν οι αρχές του Κιέβου για τα δικά τους συμφέροντα.
Σήμερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου συζητήθηκε το ζήτημα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του DPR και του LPR.
Νωρίτερα σήμερα, οι επικεφαλής των αυτοαποκαλούμένων δημοκρατιών Ντένις Πουσιλίν και Λεονίντ Πασέχνικ απευθύνθηκαν στον Ρώσο ηγέτη με ένα τέτοιο αίτημα.
Επιδείνωση στο Ντονμπάς
Την Πέμπτη, ανακοινώθηκε ότι η κατάσταση στη γραμμή επαφής στο Ντονμπάς θα επιδεινωθεί.
Το DPR και το LPR ανέφεραν την επανάληψη ισχυρών βομβαρδισμών οικισμών από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας στις δημοκρατίες του Ντονμπάς.
Στις 18 Φεβρουαρίου, οι επικεφαλής του LPR και του dpr Leonid Pasechnik και Denis Pushilin ανακοίνωσαν την εκκένωση των κατοίκων των δημοκρατιών στο έδαφος της Ρωσίας, ιδίως στην περιοχή Ροστόφ, σε σχέση με την αυξανόμενη απειλή εχθροπραξιών.
Η Μόσχα αρνείται κατηγορηματικά τα «σχέδια εισβολής στην Ουκρανία» που της επιβλήθηκαν. Το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η υστερία αποτελεί πρόσχημα για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα και την συγκάλυψη της δολιοφθοράς των συμφωνιών του Μινσκ από την ηγεσία του Κιέβου.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα καλέσει την ηγεσία των δυτικών χωρών στην ανάγκη να εκπληρώσει το Κίεβο τις συμφωνίες του Μινσκ και πρόσθετα μέτρα για τη διασφάλιση ανακωχής, η οποία τέθηκε σε ισχύ το καλοκαίρι του 2020.
Όπως δήλωσε νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία δεν δημιουργεί λόγους για την κατάσταση των συγκρούσεων γύρω από την Ουκρανία.
Η Μόσχα σημειώνει ότι ο σκοπός των προπαγανδιστικών πληροφοριών σχετικά με τη «ρωσική επιθετικότητα» είναι η δημιουργία μιας στρατιωτικής ομάδας κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η άντληση όπλων στην Ουκρανία οδηγεί σε στρατιωτικές προκλήσεις και η δυτική υστερία υφαίνεται από ψευδείς δηλώσεις.