Crete Voice
Ελλάδα

Πώς πέθαναν τρία παιδιά μέσα σε 33 μήνες; – Καταθέτουν γιατροί και νοσηλευτές

Πώς πέθαναν τρία παιδιά μέσα σε 33 μήνες; – Καταθέτουν γιατροί και νοσηλευτές

Αναπάντητα εξακολουθούν να παραμένουν σειρά από ερωτηματικά στην πρωτόγνωρη -για τα ελληνικά χρονικά- υπόθεση που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη, αναφορικά με τον αδόκητο θάνατο των τριών μικρών κοριτσιών στην Πάτρα.

Μέχρι στιγμής, τον όποιο προβληματισμό τροφοδοτεί το γεγονός ότι δεν φαίνεται να ερμηνεύεται ευθέως η διαδοχική κατάληξη των τριών παιδιών από την κλινική εικόνα που αυτά παρουσίαζαν κατά την τελευταία περίοδο της ζωής τους, αφού εμφανιζόταν να δρουν υγιέστατα.

Στιγμές και σκηνές, μάλιστα, από το διάστημα αυτό μεταφέρουν ολοένα και περισσότεροι αυτόπτες μάρτυρες.

Μιλώντας, με εμφανή τη συγκίνησή της, η δασκάλα της 9χρονης Τζωρτζίνας στο νηπιαγωγείο, ανέφερε πως «ήταν ένα υγιέστατο παιδάκι η Τζωρτζίνα χαρούμενο, ζωηρό και συμμετείχε στα πάντα, ήταν πανέξυπνο παιδί».

«Όταν έφυγε η Μαλένα, κράτησαν το παιδί δύο μέρες και μετά συμφώνησα ότι έπρεπε να γυρίσει στο περιβάλλον του σχολείου.

Ήταν κάπως στεναχωρημένο τον πρώτο καιρό, ήθελε να είναι κοντά μου, της κρατούσα το χέρι και μου έλεγε ότι η Μαλένα είναι ένα αγγελάκι στον ουρανό και μας βλέπει από εκεί ψηλά», σημείωσε η δασκάλα της Τζωρτζίνας στο νηπιαγωγείο.

«Έπαθα σοκ»

Όταν, μάλιστα, η ίδια πληροφορήθηκε την απώλεια της 9χρονης μικρούλας, «έπαθα σοκ έμαθα ότι το παιδάκι έχει πρόβλημα δεν φαινόταν να έχει κάποιο πρόβλημα. Ήταν ένα παιδάκι μέσα στη ζωντάνια, ήταν δεμένη και με τους δύο γονείς της», κατέληξε.

Ανοίγει ο κύκλος

Στον ίδιο κύκλο αυτοπτών μαρτύρων, το επόμενο διάστημα αναμένεται να καταθέσουν στις Αρχές τουλάχιστον 25 γιατροί, νοσηλευτές και πολίτες, ώστε να διακριβωθούν οι συνθήκες θανάτου των τριών κοριτσιών.

Μολονότι η Ίριδα, η Μαλένα και η Τζωρτζίνα δεν αντιμετώπιζαν κανένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, ο αιφνίδιος θάνατος όλων και μάλιστα σε χρονικό διάστημα περίπου 33 μηνών αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης για τις Αρχές και ιδίως για το Τμήμα Ανθρωποκτονιών.

Μιλώντας στο Mega για τις τραγικές απώλειες των παιδιών της, η μητέρα τους, Ρούλα Πισπιρίγκου δήλωσε πως συναινεί στην υποβολή της σε ψυχιατρική εκτίμηση προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πάσχει από το «σύνδρομο Μίνχαουζεν δια αντιπροσώπου», μια ψυχική διαταραχή όπου o φροντιστής προκαλεί συμπτώματα σοβαρής ασθένειας σε ένα εξαρτημένο από εκείνον άτομο, παιδί ή ηλικιωμένο.

«Σύνδρομο Μίνχαουζεν δια αντιπροσώπου»

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με το σύνδρομο συμπεριφέρονται σαν το άτομο που έχουν υπ’ ευθύνη τους να πάσχει από κάποια σωματική ή ψυχική ασθένεια, χωρίς όμως να είναι πραγματικά άρρωστο και ορίζεται ως μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή ηλικιωμένων.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν υποστηρίζει πως ο φροντιστής δημιουργεί ή προκαλεί ασθένεια ή τραυματισμό στο άτομο που βρίσκεται υπό τη φροντίδα του και επειδή τα ευάλωτα άτομα θεωρούνται θύματα, το MSBP αποτελεί μια μορφή κακοποίησης παιδιών ή κακοποίησης ηλικιωμένων.

Σημειώνει, μάλιστα, πως δεδομένου ότι οι περισσότερες περιπτώσεις MSBP είναι μεταξύ ενός φροντιστή (συνήθως μητέρας) και ενός παιδιού.

Ο φροντιστής με MSBP μπορεί:

1. Να λέει ψέματα για τα συμπτώματα του παιδιού.
2. Να αλλάζει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, για να κάνει ένα παιδί να φαίνεται άρρωστο.
3. Να βλάπτει σωματικά το παιδί, για να δημιουργήσει συμπτώματα.

Τα θύματα είναι τις περισσότερες φορές μικρά παιδιά. Μπορεί να υποβάλλονται επώδυνες ιατρικές εξετάσεις που δεν χρειάζονται. Μπορεί ακόμη και να αρρωστήσουν σοβαρά ή να τραυματιστούν ή να πεθάνουν εξαιτίας των πράξεων του φροντιστή.

Τα παιδιά που είναι θύματα MSBP μπορεί να βιώνουν σωματικά και συναισθηματικά προβλήματα εφ’ όρου ζωής και να νοσούν από σύνδρομο Μινχάουζεν και ως ενήλικες, διαταραχή κατά την οποία το άτομο προκαλεί ή αναφέρει ψευδώς τα δικά του συμπτώματα.

«Ξέρουμε ποιοι είμαστε»

Την ίδια ώρα, ο πατέρας των τριών κοριτσιών τονίζει πως «μέσα από όλον αυτόν τον πόλεμο που έχει γίνει δεν περιμένουμε από κανέναν να μας πει ποιοι είμαστε».

«Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι είμαστε, ξέρουμε καλά τι γονείς είμαστε, το μόνο που περιμένουμε από τη δικαιοσύνη αυτή τη στιγμή και πολύ καλά έκανε και το ανέλαβε το Ανθρωποκτονιών, να βρούμε τις αιτίες των παιδιών μας» εξήγησε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «περιμένουμε τις αιτίες πίσω από τον θάνατο των παιδιών μας.

Για αυτό είχαμε προβεί και στην πρώτη μήνυση η οποία αρχειοθετήθηκε. Γιατί ψάχναμε την αιτία της Μαλένας».

Μάλιστα, ο κ. Δασκαλάκης δεν παρέλειψε να τοποθετηθεί απέναντι σε επικριτικά σχόλια για την οικογένειά του, κάποια εκ των οποίων εντοπίζουν ομοιότητες με την υπόθεση στα Γλυκά Νερά, λέγοντας πως «ό,τι έχω να πω για αυτό το πράγμα θα το πω μόλις τελειώσει αυτή η υπόθεση. Και θα το πω πολύ καλά. Και μένουμε εκεί».

Σκυτάλη θανάτου

Τον ίδιο προβληματισμό για την απώλεια των τριών κοριτσιών εντείνει και το χρονικό συνεχές, μέσα στο οποίο αυτές εξελίχθηκαν, καθώς ξενίζει το ντόμινο θανάτων μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, ιδίως για υγιή παιδιά αυτής της ηλικίας.

Εκτός από τα ερωτηματικά που έχουν διατυπώσει το τελευταίο διάστημα τόσο μέλη της ιατρικής κοινότητας της χώρας, όσο και της Ένωσης Ιατροδικαστών, πληροφορίες θέλουν τις εισαγγελικές Αρχές

να παρακολουθούν τον ευρύτερο -επιστημονικό και κοινωνικό- προβληματισμό, ιδίως ως προς την αρτιότητα των τοξικολογικών και ιατροδικαστικών εξετάσεων, που επακολούθησαν των θανάτων των τριών παιδιών.

Από πλευράς του, ο Αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Δρακόπουλος εμφανίστηκε βέβαιος για την διακρίβωση των ακριβών συνθηκών θανάτου των τριών κοριτσιών, στο pelop.gr. «Είμαι πλήρως πεπεισμένος ότι στο τέλος της ημέρας θα πάρουμε επαρκείς απαντήσεις και δεν θα μείνει τίποτα ανεξιχνίαστο.

Θεωρώ απόλυτα βέβαιο ότι οι ιατροδικαστές και το Τμήμα Ανθρωποκτονιών βλέπουν την υπόθεση ως ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το κορυφαίο στοίχημα τους στα ιατροδικαστικά και αστυνομικά χρονικά της χώρας» υποστήριξε ο κ. Δρακόπουλος.

Από την δική του πλευρά, ο υποστράτηγος ε.α. και πρώην βουλευτής Θανάσης Νταβλούρος επισήμανε πως «αν δεν προκύψουν τεκμηριωμένα συμπεράσματα για τους τρεις θανάτους, τότε ο νους αναπόφευκτα πηγαίνει στην ανθρώπινη παρέμβαση».

«Μπορεί να καθυστερήσει ένα ατράνταχτο πόρισμα, αλλά όσος χρόνος κι αν χρειασθεί, το «μυστήριο», θα λυθεί.

Έχουν τους τρόπους και τα μέσα οι ιατροδικαστικές και ανακριτικές αρχές να «ομολογηθεί» από τις έρευνες τους ή πλήρης αλήθεια, για τους λόγους που τρία αθώα αγγελούδια βρίσκονται στον τάφο» σχολίασε ο κ. Νταβλούρος.

Η μητέρα «είχε το πρόσταγμα»

Κληθείς, ακόμη, να σχολιάσει την τηλεοπτική συνέντευξη των δύο γονέων, «κοιτάξτε, δόθηκε η εντύπωση ότι είχε το «πρόσταγμα» η μητέρα. Εγώ δεν θα κρυφτώ. Η όλη «ατμόσφαιρα» της συνέντευξης που θύμισε κάτι ανάλογο του πρόσφατου παρελθόντος, χωρίς να υπαινίσσομαι ότι εκείνη η εξέλιξη έχει ντε και καλά συνάφεια με την τωρινή υπόθεση» παρατήρησε ο κ. Νταβλούρος, όπως και ότι «η μητέρα ήταν άνετη, σε γενικές γραμμές στη διήγησή της.

Δυο – τρεις φορές, όμως, έχασε τα λόγια της σε συγκεκριμένες στιγμές και αυτό απομένει να αναλυθεί, χωρίς να ξεχνάμε ότι η περιγραφή της έγινε υπό το ασήκωτο βάρος της απώλειας των τριών παιδιών της οικογένειας».

«Όσον αφορά τον πατέρα, ήταν ευδιάκριτος ο «δεύτερος» ρόλος του. Φαινόταν αδύναμος να σταθεί στο ύψος μιας περίστασης που τον ξεπερνούσε», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Ιωάννινα: Βγήκε από τη ΜΕΘ ο 30χρονος Δημήτρης 20 μέρες μετά την άγρια συμπλοκή οπαδών

cretevoice

Δ. Βερβεσός -Πρόεδρος ολομέλειας ΔΣΕ και ΔΣΑ: Καλώ τις δικαστικές ενώσεις σε διάλογο για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης

cretevoice

Πετράλωνα: Στο Άγιο Όρος για 3 χρόνια ο 17χρονος μετά την καταγγελία -17 έχουν ταυτοποιηθεί για τον βιασμό του τότε 7 χρονου

cretevoice

Πανελλήνιες 2023: Αυλαία και για τα ΕΠΑΛ – Αύριο ξεκινούν τα ειδικά μαθήματα

cretevoice

Hellenic Train: Ακινητοποιημένη η αμαξοστοιχία 11591 (Θεσσαλονίκη – Λάρισα)

cretevoice

ΡΑΕ: Στο 4,47 % το ποσοστό των ρευματοκλοπών το 2020

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα