Crete Voice
Υγεία

ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Επαγρύπνηση παρά την ύφεση

ΠΟΥ για ευλογιά των πιθήκων: Επαγρύπνηση παρά την ύφεση

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για λανθασμένη ψυχραιμία επειδή δεν υπάρχουν ούτε τεστ, ούτε επαρκή εμβόλια, ειδικά στην Αφρική. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για ολόκληρο τον κόσμο: «Θα μπορούσαμε να έχουμε μια παραλλαγή του ιού σε τρία χρόνια που θα είναι πολύ δύσκολη να περιοριστεί και αυτός είναι ένας πραγματικός κίνδυνος», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων dpa η εμπειρογνώμονας του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων η Ρόζαμουντ Λιούις, σύμφωνα με την ερτ.

Στη Γερμανία, επίσης, η κατάσταση έχει εκτονωθεί σημαντικά μετά από μια φάση κορύφωσης το καλοκαίρι, με περισσότερα από 400 επιβεβαιωμένα κρούσματα να αναφέρονται ανά εβδομάδα σε ορισμένες περιπτώσεις. Από τα μέσα Οκτωβρίου, μόνο μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων αναφέρεται εβδομαδιαίως στο Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κόχ (RKI), ή ακόμη και καθόλου. Για το σύνολο της επιδημίας, το RKI κάνει λόγο για περίπου 3.680 άτομα που έχουν προσβληθεί στη χώρα αυτή μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2023. Μεγαλύτερη εστία ήταν το Βερολίνο.

Οι γιατροί και οι κλινικές πρέπει παρ’ όλα αυτά να συνεχίσουν να θεωρούν την ευλογιά των πιθήκων ως πιθανή διάγνωση όταν οι άνθρωποι προσέρχονται με πυρετό ή εξάνθημα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τόνισε η ίδια. Οι κλινικές που ειδικεύονται στον HIV και στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα θα πρέπει να εξετάζουν τακτικά για ευλογιά των πιθήκων.

Ο ΠΟΥ ζητά περισσότερα εμβόλια και γρήγορα τεστ

Η ευλογιά των πιθήκων, που τώρα ονομάζεται Mpox αντί για Monkeypox από τον ΠΟΥ, είναι μια ιογενής νόσος. Οι άρρωστοι έχουν συνήθως πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκό πόνο και εξάνθημα με φλύκταινες. Μέχρι το 2022, τα κρούσματα ήταν γνωστά σχεδόν μόνο από τη Δυτική και την Κεντρική Αφρική, όπου οι άνθρωποι προσβλήθηκαν από τη νόσο μέσω της επαφής με μολυσμένα ζώα.

Θεωρείται ότι ο ιός προέρχεται από μικρά θηλαστικά, όπως ηλιόπουλα, σκιουράκια ή ποντίκια χάμστερ. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι γνωστή μόνο εδώ και λίγα χρόνια. 2022 μολύνονται κυρίως άνδρες που έχουν συχνή σεξουαλική επαφή με διαφορετικούς συντρόφους. Ο ιός είναι συγγενής με τους κλασικούς ιούς της ανθρώπινης ευλογιάς και τους ιούς της αγελαδοπανώλης.

Τα κρούσματα πρέπει να ανιχνεύονται έγκαιρα

Πάνω απ’ όλα, θα πρέπει να αναπτυχθούν γρήγορα τεστ και περισσότερα εμβόλια για να ανιχνεύονται και να περιορίζονται τα νέα κρούσματα παγκοσμίως το συντομότερο δυνατό. Μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ είχε καταγράψει σχεδόν 84.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 75 θανάτους παγκοσμίως, αν και είναι βέβαιο ότι πολλές φορές ο αριθμός αυτός δεν είχε αναφερθεί. Ο αριθμός των νέων λοιμώξεων που αναφέρονται κάθε εβδομάδα, έχει μειωθεί κατά 90 % από τον Ιούλιο, σύμφωνα με το πρακτορείο dpa.

Σχετικά Άρθρα

Περιττά κιλά: Δεν φταίει μόνο η διατροφή – Η ορμόνη που παχαίνει

cretevoice

Κορονοϊός: Μονοκλωνικό αντίσωμα μπορεί να προκαλέσει ανθεκτικές μεταλλάξεις

cretevoice

Κορονοϊός: 19.618 νέα κρούσματα, 87 θάνατοι, 515 διασωληνωμένοι

cretevoice

Πόσο προστατεύει το περπάτημα από διαβήτη και υπέρταση – Τα οφέλη από 1.000 βήματα περισσότερα την ημέρα

cretevoice

Μ.Γκάγκα: «Δεν συζητείται πρόγραμμα εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό για την ευλογιά των πιθήκων»

cretevoice

Ιός του Δυτικού Νείλου: 87 κρούσματα και 5 νεκροί στην Ελλάδα

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα