Crete Voice
Κόσμος

Ψυχολόγος Patrick Fagan: Οι μάσκες σε κάνουν ανόητο!

Ψυχολόγος Patrick Fagan: Οι μάσκες σε κάνουν ανόητο!

«Οι μάσκες σας κάνουν ανόητους», σύμφωνα με τον μπιχεβιοριστή ψυχολόγο Patrick Fagan, ο οποίος καταγγέλλει μια «μορφή απανθρωποίησης».

Αυτό το άρθρο του ψυχολόγου συμπεριφοράς Patrick Fagan στο βρετανικό μηνιαίο The Critic διερευνά γιατί οι μάσκες «κάνουν τους ανθρώπους ανόητους» και είναι μια μορφή «απανθρωποίησης». Αποσπάσματα.

[…] «Οι μάσκες μπορούν πλέον να προστεθούν στον κατάλογο των υποχρεώσεων που σε κάνουν ανόητο. […] Εδώ είναι τα γεγονότα που εξηγούν γιατί απολύτως, κατηγορηματικά δεν πρέπει να φοράτε μάσκα. Σας κάνουν να επηρεάζεστε εύκολα, σας κάνουν (πιο χειραγωγούμενους) πιο επιρρεπείς να ακολουθήσετε τις ντιρεκτίβες κάποιου άλλου και να κάνετε πράγματα που δεν θα κάνατε διαφορετικά. Με λίγα λόγια, σας στερούν την εκτελεστική σας λειτουργία – τη συνείδησή σας.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα προέρχεται από μια μελέτη των Mathes και Guest (1976)…

Εν τω μεταξύ, οι Miller και Rowold  (1979) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μάσκες “οδηγούν σε μείωση αναστολών συμπεριφοράς”. […]

Οι ψυχολόγοι αναφέρουν ότι η χρήση μάσκας επιφέρει αναστολή των μηχανισμών ελέγχου του Υπερεγώ επιτρέποντας στις υποσυνείδητες παρορμήσεις να αναλάβουν. Ο Saigre (1989) έγραψε ότι οι μάσκες «περιορίζουν» τα συνειδητά αμυντικά συστήματα και ενθαρρύνουν τη «μαζική παλινδρόμηση» σε μια πιο πρωτόγονη κατάσταση. Ο Castle (1986) έγραψε ότι οι μεταμφιέσεις του 18ου αιώνα επέτρεψαν στους μασκαρεμένους να απελευθερώσουν τις καταπιεσμένες ηδονιστικές και σεξουαλικές παρορμήσεις τους, και ο Caillois (1962) έγραψε ανάλογα για τα ευρωπαϊκά καλυμμένα καρναβάλια που αφορούσαν λιμπιντοειδείς δραστηριότητες.

Από μια προοπτική νευροαπεικόνισης, οι μάσκες είναι γνωστό ότι αναστέλλουν την ταυτότητα και τον έλεγχο των παρορμήσεων – και οι δύο σχετίζονται με την εκτελεστική λειτουργία στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου (π.χ. Glannon, 2005,Tacikowski, Berger & Ehrsson, 2017).

Δεν είναι περίεργο ότι η κάλυψη του στόματος προκαλεί ψυχολογική βουβαμάρα, αλαλία. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ρούχα έχουν ισχυρή επίδραση στο πώς σκεφτόμαστε (ή όχι) , μέσω μιας αρχής που είναι γνωστή ως ενθυλακωμένη γνώση…..

Υπάρχει επίσης ένας πιο βασικός λόγος για τον οποίο οι μάσκες μπορούν να σας κάνουν ανόητους: η μειωμένη ροή οξυγόνου στον εγκέφαλο. Τα πέπλα του προσώπου μειώνουν την αναπνευστική λειτουργία μακροπρόθεσμα (Alghadir, Aly & Zafar, 2012) και οι χειρουργικές μάσκες μπορούν να μειώσουν την οξυγόνωση του αίματος στους χειρουργούς (Beder et al., 2008): Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το να καλύπτετε το στόμα σας δυσκολεύει την αναπνοή. Εξετάζοντας την ασπίδα N95, μια μελέτη του 2010 (Roberge et al.) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου ήταν σημαντικά υψηλότερα και κάτω από τα περιβαλλοντικά πρότυπα στον χώρο εργασίας, αντίστοιχα» μέσα στον χώρο εργασίας στο εσωτερικό της μάσκας. Μια μελέτη μετά το COVID διαπίστωσε ότι το 81% των 128 εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που φορούσαν μάσκες εμφάνισαν πονοκεφάλους ως αποτέλεσμα της χρήσης προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού (Ong et al., 2020).

Οι μάσκες μπορεί ακόμη και να είναι ανθυγιεινές, προκαλώντας συσσώρευση βακτηρίων γύρω από το πρόσωπο (Zhiqing et al., 2018).

Ο σκοπός της μάσκας προσώπου δεν είναι να προστατεύσει τους ανθρώπους, αλλά να μειώσει την ανθρωπιά- να ληστέψει τους ανθρώπους από τα εγώ, την ταυτότητα και την αυτονομία τους. […]thecritic 28/7/20

dimpenews.com

Πηγή: Ψυχολόγος Patrick Fagan: Οι μάσκες σε κάνουν ανόητο!

Σχετικά Άρθρα

Όσκαρ 2021: Τον Απρίλιο αντί τον Φεβρουάριο η τελετή απονομής λόγω της πανδημίας

cretevoice

Επαφές Κιμ Γιονγκ Ουν για ενίσχυση των πυρηνικών της Β. Κορέας

cretevoice

Αυξάνονται τα κρούσματα αλλά μειώνονται οι θάνατοι από τον Covid-19

cretevoice

Α. Μέρκελ για σκάνδαλο Wirecard: «Είναι μια ανησυχητική υπόθεση»

cretevoice

Σε πολεμική ετοιμότητα οι Αιγυπτιακές ΕΔ – Πλοία, υποβρύχια & μαχητικά θα αναπτυχθούν στα σύνορα με Λιβύη

cretevoice

ΠΟΥ: «Μέσα Ιουνίου θα ξέρουμε πόσο ασφαλής είναι η υδροξυχλωροκίνη»

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα