Crete Voice
Space News

Σε αυτόν τον χάρτη μπορείτε να δείτε πού βρισκόταν η πόλη σας στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια

Σε αυτόν τον χάρτη μπορείτε να δείτε πού βρισκόταν η πόλη σας στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια

Ο διαδικτυακός χάρτης, που σχεδιάστηκε από τον Ίαν Γουέμπστερ (Ian Webster), διαθέτει μια σειρά εργαλείων που διευκολύνουν την ανακάλυψη περισσότερων πραγμάτων για τη Γη, όπως για παράδειγμα πού ζούσαν τα πρώτα ερπετά ή πότε άνθισε το πρώτο λουλούδι.

Ο Γουέμπστερ, δημιούργησε τον χάρτη ως μια εφαρμογή ιστοσελίδας που βρίσκεται πάνω από έναν άλλο χάρτη, ο οποίος οπτικοποιεί γεωλογικά μοντέλα που δημιουργήθηκαν από τον γεωλόγο και παλαιογεωγράφο Christopher Scotese. Τα μοντέλα του Scotese, περιγράφουν την τεκτονική ανάπτυξη της πλάκας πριν από 750 εκατομμύρια χρόνια, λίγο μετά την πρώτη εξέλιξη των πράσινων φυκιών στους ωκεανούς της Γης.

Ο ιστότοπος του Γουέμπστερ χρησιμοποιεί επίσης το GPlates, ένα λογισμικό που χρησιμοποιείται από γεωλόγους για να απεικονίσει τις τεκτονικές ανακατασκευές πλακών και σχετικά δεδομένα μέσω του γεωλογικού χρόνου.

Η οπτικοποίηση χαρτών του Γουέμπστερ, επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν τη θέση τους και στη συνέχεια συνδέει τη συγκεκριμένη θέση με τα τεκτονικά μοντέλα. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι χρήστες μπορούν να δουν πού βρίσκονταν μικρές και μεγάλες πόλεις πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Για παράδειγμα, μπορείτε να δείτε πού βρισκόταν η Νέα Υόρκη στην υπερκείμενη Pangea.

«Το λογισμικό μου ‘γεω-κωδικοποιεί’ την τοποθεσία του χρήστη και στη συνέχεια χρησιμοποιεί μοντέλα (του Scotese) για να τρέξει την τοποθεσία του προς τα πίσω στο χρόνο», είπε ο Γουέμπστερ. «Έφτιαξα την διαδραστική οπτικοποίηση του πλανήτη και την ενοποίηση των γεωκωδικοποιήσεων και των Gpates, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να προσθέτουν τις δικές τους τοποθεσίες».

Κατά την αναζήτηση μιας τοποθεσίας στο χάρτη, ο τρισδιάστατος περιστρεφόμενος πλανήτης του ιστότοπου, θα επισημάνει πού βρισκόταν στη Γη η περιοχή αυτή, πριν από εκατομμύρια χρόνια. Ο χάρτης δείχνει επίσης στους χρήστες ποιοι δεινόσαυροι ζούσαν στην περιοχή που αναζητούν, πώς ήταν οι βλάστηση και άλλες πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Ο χάρτης απεικονίζει πολύπλοκα και ενδιαφέροντα επιστημονικά δεδομένα με διαδραστικό και εύχρηστο τρόπο, ώστε οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οποιοσδήποτε άλλος ενδιαφέρεται για την ιστορία και την επιστήμη της Γης να μάθουν περισσότερα, δήλωσε ο νεαρός παλαιοντολόγος.

«Σκοπεύει να πυροδοτήσει το ενδιαφέρον και ελπίζω τον σεβασμό για τους επιστήμονες που εργάζονται καθημερινά για να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο και το παρελθόν του», είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως η εφαρμογή περιλαμβάνει επίσης διασκεδαστικές εκπλήξεις, όπως για παράδειγμα «πώς οι ΗΠΑ χωρίζονταν από μια ρηχή θάλασσα, ότι τα Απαλάχια Όρη ήταν πολύ ψηλά βουνά συγκρίσιμα με τα Ιμαλάια και ότι η Φλόριντα βρισκόταν κάποτε κάτω από τον βυθό της θάλασσας».

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον χάρτη ΕΔΩ.

Πηγή: Σε αυτόν τον χάρτη μπορείτε να δείτε πού βρισκόταν η πόλη σας στη Γη πριν από εκατομμύρια χρόνια

Σχετικά Άρθρα

NASA: Η στιγμή που το διαστημικό σκάφος OSIRIS-Rex συλλέγει δείγμα από τον αστεροειδή Bennu (βίντεο)

cretevoice

Τον πήχη ψηλά βάζει η Ρωσία: Θα κατασκευάσει δικό της διαστημικό σταθμό

cretevoice

Ο πλανήτης Γη εκπέμπει SOS: Η Γροιλανδία έχασε 586 δισ. τόνους πάγου το 2019

cretevoice

Ορατή η «Σύνοδος» Δία – Κρόνου για δύο ώρες τη Δευτέρα και πως συνδέεται με το «Άστρο της Βηθλεέμ»

cretevoice

Το μεγαλεπήβολο σχέδιο της Space X για την πρώτη της μη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη

cretevoice

Νόμιζε ότι είναι σμήνος από μαύρα πουλιά όμως αυτό δεν το περίμενε!

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα