Crete Voice
Πολιτική

Στο Λονδίνο σήμερα ο Δένδιας – Συνάντηση με τον βρετανό ΥΠΕΞ και πρέσβεις

Στο Λονδίνο σήμερα ο Δένδιας – Συνάντηση με τον βρετανό ΥΠΕΞ και πρέσβεις

Η επίσκεψη του Δένδια στο Λονδίνο είναι η τρίτη σε διάστημα λίγων μηνών, γεγονός που υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ενίσχυση των δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ

Στο Λονδίνο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιo για θέματα Ευρώπης, Κρις Χίτον-Χάρις.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μεταξύ των θεμάτων που συμπεριλαμβάνει η ατζέντα τους είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία, τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Θα συζητηθούν, επίσης, το Κυπριακό αλλά και θέματα που αφορούν τις δύο χώρες με άξονα την εφαρμογή του «Μνημονίου Κατανόησης για το Στρατηγικό διμερές πλαίσιο», το οποίο υπέγραψαν η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Οκτώβριο.

Πρόκειται για μία ιστορική συμφωνία, που υπεγράφη μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και έχει στόχο να ενδυναμώσει τους δεσμούς των δύο χωρών, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως η άμυνα, το εμπόριο, ο τουρισμός, οι ναυτιλιακές υποθέσεις και γενικότερα ό,τι ενδιαφέρει τις σχέσεις των δύο κρατών.

Συνάντηση με πρέσβεις

Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί, επίσης, με τους πρέσβεις των Μπαχαμών και του Μπουρνέι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόκειται για πρέσβεις που έχουν έδρα το Λονδίνο αλλά είναι διαπιστευμένοι και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στόχος της συνάντησης του Έλληνα υπουργού είναι η προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για την εκλογή στη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26.

Ήδη, όπως έχει γνωστοποιηθεί, 97 χώρες έχουν δεσμευτεί γραπτά ότι θα στηρίξουν την ελληνική υποψηφιότητα. Πρόκειται για αριθμό που αντιπροσωπεύει το 50% των κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο του 2024.

Η επίσκεψη του κ. Δένδια στο Λονδίνο είναι η τρίτη σε διάστημα λίγων μηνών, γεγονός που υπογραμμίζει την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην ενίσχυση των δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτερη διπλωματική πηγή.

Βρετανία και Κυπριακό

Σημειώνεται, ότι ο κ. Χίτον-Χάρις αντικατέστησε την κ. Γουέντι Μόρτον τον Δεκέμβριο. Όπως η προκάτοχός του, έτσι και ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, αναφορικά με το Κυπριακό, σε πρόσφατη απαντητική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστο Καραολή, τονίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποστηρίζει «μία λύση σύμφωνη με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, που θα βασίζεται στο μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Στην εν λόγω επιστολή, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι αυτό το μοντέλο λύσης «είναι αρκετά ευρύ ώστε να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες αμφοτέρων των πλευρών» και πως μία επιτυχής επίλυση του Κυπριακού «θα αυξήσει την ευημερία της Κύπρου και θα ενδυναμώσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Σχετικά Άρθρα

Μητσοτάκης για την τραγωδία στα Τέμπη: Ζητώ Συγγνώμη! Και στο όνομα όσων κυβέρνησαν τη χώρα εδώ και χρόνια

cretevoice

Χαμός με ανάρτηση βουλευτή του ΠΑΣΟΚ για «τουρκική μειονότητα» – Να πάρει θέση ο Ανδρουλάκης ζητά η ΝΔ

cretevoice

Άμεση η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ: Διέγραψε μέλος του που επικοινωνούσε με τη 12χρονη

cretevoice

Τσίπρας από ΔΕΘ: Όχι άλλα βάρη στην μεσαία τάξη και τους αδύναμους – Κρατικοποίηση της ΔΕΗ, κατάργηση πανεπιστημιακής αστυνομίας

cretevoice

Συνάντηση στο Λονδίνο Δένδια με την Βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών

cretevoice

Μεταρρυθμίσεις και στη Δημόσια Διοίκηση – Τι “μαγειρεύει” το υπουργικό συμβούλιο;

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα