Crete Voice
Κόσμος

Τελ Αβίβ: «Η Τουρκία απειλεί Ελλάδα-Ισραήλ»

Τελ Αβίβ: «Η Τουρκία απειλεί Ελλάδα-Ισραήλ»

Τουρκία απομονώνεται ακόμα πιο πολύ μετά τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων Ελλάδος και Ιταλίας και στην εξίσωση εισέρχεται τώρα και το Ισραήλ. Ισραηλινό κρατικό think tank, αναφερόμενο στον προκλητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο τονίζει ότι απειλούνται καίρια τα συμφέροντα του Ισραήλ.

Το Ισραηλινό Ινστιτούτο Μελετών και Ασφάλειας, ανέφερε σε έκθεση του ότι η συνεχής υποστήριξη της Τουρκίας στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) με όπλα, πυρομαχικά και Σύριους μαχητές επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντα όλων των χωρών στην Α.Μεσόγειο.

Στην ίδια έκθεση του κρατικού ισραηλινού ερευνητικού ινστιτούτου που εδρεύει στο Τελ Αβίβ, αναφέρεται ότι η σύγκρουση στη Λιβύη μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα το Ισραήλ, αλλά σε συνδυασμό με την ραγδαία ενίσχυση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή δημιουργείται μια σαφής απειλή για τα γενικότερα συμφέροντα του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή προκαλεί αστάθεια και κλιμάκωση, ενισχύοντας ακόμα πιο πολύ τον ρόλο της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, επηρεάζοντας την κατάσταση στη Λιβύη, στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Ελλάδα, αψηφώντας ταυτόχρονα τα κοινά συμφέροντα των χωρών αυτών στους ενεργειακούς προγραμματισμούς.

Το ινστιτούτο INSS, στοχοποιεί επίσης την κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης στην Τρίπολη, τονίζοντας ότι θέλει να ξεπουλήσει την πετρελαϊκή βιομηχανία της Λιβύης στην Τουρκία, η οποία έτσι θα ελέγχει σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Μετά την αντίδραση της Αιγύπτου και το Ισραήλ, αφού σχηματίστηκε κυβέρνηση υπό τον Νετανιάχου, θεωρεί ουσιαστικά ότι ο Ερντογάν ετοιμάζει μια νέα Οθωμανική αυτοκρατορία στη Μεσόγειο θέλοντας να ελέγξει μια τεράστια περιοχή, δημιουργώντας παράλληλα μια τεράστια απειλή στην περιοχή αυτή.

Η δημιουργία μιας στρατιωτικής συμμαχίας όλων των χωρών του φόρουμ της Μεσογείου προς αντιμετώπιση των τουρκικών επεκτατικών σχεδίων είναι ουσιαστικά μονόδρομος.

Δεν νομίζουμε να κατασκευαστεί ο αγωγός φυσικού αερίου East Med για παράδειγμα χωρίς τη “σκέπη” μιας πανίσχυρης κοινής αεροναυτικής δυνάμεως όλων των συμμετεχόντων χωρών, αφού η Τουρκία έχει χαράξει τη δική της ΑΟΖ πάνω στην διαδρομή του.

Η Άγκυρα έχει εξοργίσει τους Άραβες, έχει εισβάλει στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ, ενώ ετοιμάζει ένα πολεμικό ναυτικό για να κυριαρχήσει στην Α.Μεσόγειο.

Όλα αυτά είναι πιθανό να προκαλέσουν μια σύγκρουση στο άμεσο μέλλον δημιουργώντας τρομερά προβλήματα σε ολόκληρο τον πλανήτη αφού αφορούν μια περιοχή που διεξάγεται το 1/3 του παγκόσμιου εμπορίου.

Έτσι εκτιμάται ότι η πρόσφατη απόφαση για την προμήθεια για παράδειγμα τορπιλών Seahake Mod4 για τα υποβρύχια Type-214 από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι τρομερά κρίσιμη, διότι σε περίπτωση που έχουμε «αναταράξεις» στην Α.Μεσόγειο, ο υποβρύχιος στόλος κάθε χώρας θα διαδραματίσει τον κύριο επιθετικό ρόλο κατά των μονάδων επιφανείας του αντιπάλου στη θάλασσα.

Πηγή: Τελ Αβίβ: «Η Τουρκία απειλεί Ελλάδα-Ισραήλ»

Σχετικά Άρθρα

Τραμπ για την 28η Οκτωβρίου: Η νίκη της Ελλάδας, σύμβολο ελπίδας για την κατεχόμενη Ευρώπη και τον κόσμο

cretevoice

Ο Ν.Τραμπ άνοιξε γραφείο στην Φλόριντα για την προώθηση της πολιτικής του ατζέντας

cretevoice

Διευθυντής ΠΟΥ: Το εμβόλιο μόνο δεν αρκεί για να… νικήσουμε τον ιό

cretevoice

«Νεκρική σιωπή» τηρούν Τραμπ-Μέρκελ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

cretevoice

Οξφόρδη: Ξεκίνησε η παραγωγή για το εμβόλιο του κορονοϊού

cretevoice

Τίρανα: Αλβανοί δημιούργησαν επεισόδια στον ΥΠΕΞ Ν.Δένδια – Επίθεση στην ελληνική διπλωματική αποστολή! (βίντεο)

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα