Crete Voice
Πολιτική

Θα αλλάξουν όλα για την έγκριση των σχολικών βιβλίων λέει το υπουργείο, μετά τα «βίντεο του μεσαίωνα» για την προγεννητική αγωγή

Θα αλλάξουν όλα για την έγκριση των σχολικών βιβλίων λέει το υπουργείο, μετά τα «βίντεο του μεσαίωνα» για την προγεννητική αγωγή

Νέα αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δημοτικά- Γυμνάσια- Λύκεια, που θα συνδυαστούν με τα καινούργια σχολικά βιβλία τα οποία θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής, προωθεί το υπουργείο Παιδείας.

Και όλα αυτά, στον απόηχο του σάλου που προκλήθηκε από τα βίντεο για την προγεννητική αγωγή, που εγκρίθηκαν για να προβληθούν στα σχολεία και τα οποία κόπηκαν άρον άρον επειδή περιείχαν αναχρονιστικές, αλλά και αντιεπιστημονικές αντιλήψεις που παραπέμπουν σε συνθήκες Μεσαίωνα.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ο επικεφαλής του Γιάννης Αντωνίου, που ενέκριναν τα βίντεο ενός αμφιλεγόμενου κατά πολλούς, φορέα, όπως είναι η Ελληνική Εταιρία Προγεννητικής Αγωγής που έχει καταγγελθεί στο παρελθόν για περίεργες απόψεις σχετικά με την ζωή και τη σύλληψη του εμβρύου, και όχι μόνο, και από την άλλη είναι ο καθ ύλην αρμόδιος οργανισμός για την επιλογή, αναδιαμόρφωση, σύνταξη και διάθεση των νέων διδακτικών εγχειριδίων στα σχολεία που θα πρέπει να γίνει με βάση τις σύγχρονες αναφορές και σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Κάναμε λάθος»

«Κάναμε λάθος» λέει ο πρόεδρος του ΙΕΠ Γιάννης Αντωνίου, αναφερόμενος στο περιεχόμενο τριών βίντεο με θέμα την θεωρία την «αγέννητου παιδιού» από την στιγμή της σύλληψης και τα δικαιώματα της γυναίκας, όπως παρουσιάζεται από το Mη Kερδοσκοπικό Σωματείο «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής» και προοριζόταν για μαθητές γυμνασίου. Στόχος του ήταν η «προετοιμασία των νέων για τον αυριανό γονεϊκό τους ρόλο, ξεκινώντας από την σχολική ακόμη ηλικία» όπως αναφέρεται.

Οπως τονίζει ο πρόεδρος του ΙΕΠ «οι απόψεις που παρουσιάζονται στα συγκεκριμένα βίντεο είναι αντίθετες με την πολιτική του υπουργείου Παιδείας και τη δική του , εστιάζοντας στο δικαίωμα του ανθρώπου για αυτοδιάθεση». Οι απόψεις, όπως παρουσιάζονται στα βίντεο, «παραπέμπουν σε άλλες εποχές», λέει ο κ. Αντωνίου, υπογραμμίζοντας ότι “από λάθος το ΙΕΠ έδωσε την έγκρισή του στις 4 Νοεμβρίου, προκειμένου να υπογραφεί σχετικά από το υπουργείο περί τις 20 Νοεμβρίου. Ο κ. Αντωνίου λέει ότι παρόμοια έγκριση έλαβαν 1300 προγράμματα, οπότε έγινε γραφειοκρατικό λάθος, όπως είπε.

Τα βίντεο περιελάμβαναν αντιεπιστημονικές ιδέες όπως για παράδειγμα ότι η ζωή του παιδιού ξεκινά από τη στιγμή που η γυναίκα συλλαμβάνει την ιδέα να κάνει παιδί, η κύηση είναι το σχέδιο και η έγκυος το υλοποιεί, το DNA του παιδιού εξαρτάται από την ποιότητα αγάπης του ζεύγους, η μητέρα, εκτός από το αίμα της, περνάει στο έμβρυο τις σκέψεις της, την πνευματική τροφή, η ομοφυλοφιλία οφείλεται στη μη αποδοχή του φύλου από τη μητέρα, που επιθυμούσε να έχει το παιδί της διαφορετικό φύλο.

Αυτές οι αναμφίβολα ακραίες απόψεις αποτελούν ένα μέρος μόνο των θέσεων που διατυπώνονται από μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής στα επίμαχα βιντεάκια που στάλθηκαν στα σχολεία για να τα διδαχθούν τα παιδιά των γυμνασίων και τα οποία, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΙΕΠ, παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Τα νέα σχολικά βιβλία

Από την επόμενη σχολική χρονιά, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας και του ΙΕΠ, θα τεθούν σε εφαρμογή στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 166 προγράμματα σπουδών γενικής παιδείας, εκ των οποίων τα 123 θα είναι νέα. Παράλληλα θα προχωρήσει η ανανέωση 139 σχολικών βιβλίων όλων των γνωστικών αντικειμένων δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου γενικής εκπαίδευσης, ενώ θα επικαιροποιηθούν 330 Προγράμματα Σπουδών.

Τα νέα προγράμματα σπουδών καλύπτουν όλες τις βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από το Νηπιαγωγείο έως και τη Β’ Λυκείου και το ΙΕΠ κάνει τις προκηρύξεις των διαγωνισμών για τη συγγραφή των νέων σχολικών βιβλίων που θα συνοδεύσουν αυτά τα νέα προγράμματα σπουδών.

Την ώρα που το ΙΕΠ προωθεί τα νέα βιβλία ήδη η Μαθηματική Εταιρία έχει εκφράσει αντιρρήσεις. « Δυστυχώς εκτός παιδαγωγικού τόπου και χρόνου, οι προτάσεις του ΙΕΠ αναπαράγουν το ίδιο εισαγωγικό κείμενο στόχων και σημασίας των μαθηματικών στην Εκπαίδευση, ανεξάρτητα από ηλικίες και εκπαιδευτικές βαθμίδες, με μόνο ως φαίνεται γνώμονα την οργάνωση εξεταστικών διαδικασιών γύρω από μια τράπεζα θεμάτων και την επιδότηση της έκδοσης πολυσέλιδων βιβλίων χωρίς καμία μελέτη της εκπαιδευτικής λειτουργικότητας ανά βαθμίδα και των ειδικών παιδαγωγικών προδιαγραφών» λέει η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία.

Επισημαίνει ότι : «Νέα Αναλυτικά Προγράμματα χωρίς αξιολόγηση της εφαρμογής των προηγούμενων, χωρίς αναγνώριση της ιδιαιτερότητας της κάθε βαθμίδας, χωρίς φροντίδα για διεπιστημονικές συνδέσεις, χωρίς αναφορά στις μεταβαλλόμενες σχολικές συνθήκες και τις υβριδικές παιδαγωγικές πρακτικές λόγω της πανδημίας, είναι η πρώτη εικόνα που αντικρύζει κανείς στις επεξεργασίες του ΙΕΠ» τονίζεται από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία.

Και η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία τονίζει: « Εάν προσπεράσουμε την ατυχή επινόηση και αναφορά που έγινε κατά την ενημέρωση στην έννοια μοτίβο-συνάρτηση που διασχίζει την εκπαίδευση από την Προσχολική Ηλικία έως και το Λύκειο, θα δούμε τις ακριβοπληρωμένες επεξεργασίες του ΙΕΠ να αγνοούν ή να αποσιωπούν τις συλλογικά καταγεγραμμένες εμπειρίες της εκπαιδευτικής μαθηματικής κοινότητας για συγκεκριμένες δυσχέρειες και ασυμβατότητες από την εφαρμογή των εν ισχύ Αναλυτικών Προγραμμάτων. Σαν να απευθύνονται σε έναν εκπαιδευτικά ουδέτερο χώρο και χρόνο, αποσιωπούν ή αγνοούν την καταγεγραμμένη σχολική αποτυχία στα Μαθηματικά των Πανελλαδικών, τα φαινόμενα αποθάρρυνσης και φόβου για τα Μαθηματικά ήδη από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, την απομάκρυνση μέρους του μαθητικού πληθυσμού από την μαθηματική εκπαίδευση λόγω μη προσβασιμότητας στις εξ αποστάσεως πρακτικές και ακατάλληλων συνθηκών στο σπίτι.

Και οι φιλόλογοι έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τα μαθήματα που τους αφορούν «Οι παιδαγωγικές και διδακτικές “καινοτομίες”, οι οποίες προωθούνται, δεν φαίνεται να βοηθούν τους μαθητές μας ώστε να αποκτήσουν το αναγκαίο γνωστικό υπόβαθρο για την κατάκτηση της κριτικής σκέψης, προϋπόθεση απαραίτητη για να κατανοούν και να ερμηνεύουν τη φύση, την ιστορική εξέλιξη, την κοινωνική πραγματικότητα», σημειώνει η ΠΕΦ για τα νέα προγράμματα σπουδών. Τα νέα Προγράμματα Σπουδών του ΙΕΠ δεν δίνουν λύση στα παιδαγωγικά και επιστημονικά προβλήματα με τα οποία, χρόνια τώρα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι, αντίθετα, θα λέγαμε, ότι τα επιτείνουν», υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων.

Το παρασκήνιο για την έγκριση των προγραμμάτων

Αλλαγή των διαδικασιών έγκρισης προγραμμάτων από το ΙΕΠ φέρνει ο σάλος που προκάλεσε το βίντεο για την προγεννητική αγωγή με τις περίεργες και αντιεπιστημονικές απόψεις, που περιελάμβανε πρόγραμμα για μαθητές γυμνασίου που είχε εγκρίνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Επίσης, η παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας οδήγησε το ΙΕΠ να ανακοινώσει ότι «εντός της εβδομάδας, θα ληφθούν αποφάσεις για θέσεις ευθύνης σε τομείς έγκρισης των εν λόγω εκπαιδευτικών προγραμμάτων».

Συγκεκριμένα σε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας αποφασίστηκε να ζητηθεί η άμεση τροποποίηση των διαδικασιών και η ενίσχυση του ελέγχου κατά την εξέταση.

Με απλά λόγια τα βίντεο εγκρίθηκαν χωρίς να τα έχει δει κανείς και έγκριση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, που υλοποιούνται εκτός του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος, και η επανεξέταση του στελεχικού δυναμικού του ΙΕΠ που συμμετέχει στις διαδικασίες έγκρισης των εν λόγω προγραμμάτων.  «Δεν έκαναν ουσιαστικούς ελέγχους σε όλα τα προγράμματα» λένε στο «protothema.gr» άνθρωποι που έχουν γνώση για τα τεκταινόμενα.

Ως αποτέλεσμα της απουσίας ελέγχων ήταν το εν λόγω πρόγραμμα να πάρει την έγκριση για τα σχολεία, χωρίς να έχει ο αρμόδιος ελεγκτής επαρκή γνώση για το περιεχόμενό του και την επιστημονική επάρκεια και στη συνέχεια χωρίς να περνάει και από τη Διεύθυνση «χωρίς έλεγχο του ελεγκτή», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ως αποτέλεσμα της παρέμβασης του υπουργείου Παιδείας το ΔΣ του ΙΕΠ προχώρησε στα ακόλουθα μέτρα:

– Σε επίπεδο διαδικασίας, κάθε σχετική αίτηση από φορέα θα ελέγχεται από δύο τουλάχιστον εισηγητές. Στη συνέχεια θα ακολουθεί εξέταση και έλεγχος από τον προϊστάμενο του Τμήματος και τελικά από το Διοικητικό Συμβούλιο.
– Σε κάθε συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου, θα εξετάζονται το μέγιστο 20 εισηγήσεις σχετικά με αιτήσεις φορέων.
– Το υλικό των αιτήσεων προς έγκριση θα κοινοποιείται στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου το αργότερο μία εβδομάδα πριν τη συνεδρίαση, κατά την οποία θα συζητηθεί.
– Δεν θα γίνεται δεκτή η υποβολή αιτήσεων έγκρισης προγραμμάτων μετά το τέλος του προηγούμενου σχολικού έτους.
– Σε περίπτωση αιτήματος επανέγκρισης εκπαιδευτικού προγράμματος ή υλικού, θα υποβάλλεται εκ νέου όλο το υλικό, και όχι μόνο οι αλλαγές ή τυχόν προσθήκες.
– Θα υπάρξει στοχευμένη επιμόρφωση, όσον αφορά στις διαδικασίες και τα κριτήρια αξιολόγησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται εκτός του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος.

Σχετικά Άρθρα

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

cretevoice

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το επεισόδιο στο Φαρμακονήσι: Η εδαφική κυριαρχία των κρατών πρέπει να είναι σεβαστή

cretevoice

Reuters: Χρέος πολιτική αστάθεια και λαϊκισμός λόγοι ανησυχίας για την Ελλάδα

cretevoice

Πάιατ: Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών

cretevoice

Κασσελάκης για Αχτσιόγλου: “Διακινεί σενάρια και τη διαψεύδει ο Πρετεντέρης”

cretevoice

Θεσσαλονίκη: Αυτοί είναι οι πρώτοι 11 υποψήφιοι της παράταξης Ζέρβα στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα