Crete Voice
Πολιτική

Τι καταγγέλλουν οι γιατροί Λέρου, Πάτμου και Λειψών για τον υπουργό Κικίλια;

Τι καταγγέλλουν οι γιατροί Λέρου, Πάτμου και Λειψών για τον υπουργό Κικίλια;

Επίθεση στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια εξαπέλυσε η Ένωση Ιατρών Λέρου, Πάτμου, Λειψών και Αγαθονησίου για τις τραγικές ελλείψεις στο χώρο της υγείας, όπως αναφέρουν.

Η Ένωση Ιατρών καταγγέλλει τον υπουργό Υγείας που επισκέφτηκε τη Λέρο, για απρεπή συμπεριφορά έναντι το προέδρου της, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Κικίλιας “χάνει εύκολα τη ψυχραιμία του, όταν του χαλάνε τη σούπα που σερβίρει.”

Παράλληλα καλούν τον υπουργό Υγείας να σταματήσει να εμπαίζει τους νησιώτες με τις δήθεν προσλήψεις που έχουν γίνει, όταν αυτές -όπως ισχυρίζονται- είναι ελάχιστες και ο κύριος όγκος τους είναι ανανεώσεις συμβάσεων νοσηλευτικού προσωπικού που έληγαν ή αποσπάσεις από Κέντρα Υγείας προς Νοσοκομεία.

Η Ένωση Ιατρών του Θεραπευτηρίου Λέρου ασκεί σκληρή κριτική στον υπουργό αλλά και την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για υποκρισία, αφού “από την μια να επαινούν τους γιατρούς για το έργο τους, να τους χειροκροτάνε και από την άλλη όταν επισημαίνουν τις τραγικές ελλείψεις, τα καίρια προβλήματα , όταν χαλά το παραμύθι και η θεατρική παράσταση, να κουνάνε απειλητικά το δάκτυλο για νουθεσία. Πληροφορούμε τον Υπουργό ότι αυτού του είδους οι τακτικισμοί δεν μας πτοούν. Κομπάρσοι οι γιατροί στην αντιλαϊκή παράσταση της κυβέρνησης δεν θα γίνουμε . Θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της!”

Μιλούν ακόμα για πρόκληση στης δηλώσεις περί υγειονομικής κάλυψης και ασφάλειας του πληθυσμού στους τουριστικούς προορισμούς, αφού “αυτές οι δηλώσεις είναι κενό γράμμα, όσο τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία στα νησιά μας είναι υποτυπωδώς στελεχωμένα και εξοπλισμένα” αλλά και για εμπαιγμό της κυβέρνησης ως προς τις δήθεν προσλήψεις, τονίζοντας ότι αυτές είναι ελάχιστες και “ο κύριος όγκος τους είναι ανανεώσεις συμβάσεων νοσηλευτικού προσωπικού που έληγαν, ή αποσπάσεις από Κέντρα Υγείας προς νοσοκομεία”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ε.Ι.ΘΕ.Λ.:

«Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο Κέντρο Υγείας Πάτμου και στο Νοσοκομείο Λέρου, η Ένωση μας κατέθεσε αιτήματα για ενίσχυση των μονάδων υγείας μας με ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό εξοπλισμό ενόψει της ισχυρής πιθανότητας έξαρσης της πανδημίας.

Οι μονάδες υγείας των νησιών μας έχουν πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων σε ιατρικό και σε άλλο προσωπικό κενές. Δεν έχει προληφθεί ούτε ένας γιατρός. Η παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Λέρου λειτουργεί με μια παθολόγο, το αναισθησιολογικό τμήμα υπηρετεί ένας γιατρός, το ίδιο και στην γυναικολογική κλινική, οι 230 ασθενείς του ψυχιατρικού τομέα εξυπηρετούνται από δυο ψυχίατρους και έναν με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου (μπλοκάκι). Δεν υπηρετεί γενικός ιατρός ενώ δεν υπάρχουν βασικές ειδικότητες. Στο κέντρο υγείας Πάτμου οι εφημερίες της μονάδας πραγματοποιούνται μόνο μετά από μετακινήσεις ιατρών, λείπουν ειδικότητες όπως ακτινολόγου, μικροβιολόγου, ενώ υπάρχει έλλειψη σε νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό . Στο ιατρείο Λειψών δεν υπηρετεί ειδικευμένος ιατρός ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα απεικονιστικών και αιματολογικών εξετάσεων λογω έλλειψης προσωπικού . Στο ιατρείο Αγαθονησίου υπηρετούν ένας ιατρός υπόχρεος υπηρεσίας υπαίθρου, μια νοσηλεύτρια και υπάλληλος γενικών καθηκόντων. Το ιατρείο Αρκιών παραμένει ιατρείο φάντασμα χωρίς εργαζόμενο. Στα νησιά μας δεν υπάρχει ούτε ένα κρεβάτι Μ.Ε.Θ. Το ΕΚΑΒ είναι με ρημαγμένο στόλο και ελάχιστα πληρώματα, τα πτητικά και πλωτά μέσα δεν επαρκούν για διακομιδές, με αποτέλεσμα την πολύωρη αναμονή ασθενών βαρέως πασχόντων σε κέντρα υγείας και δευτεροβάθμια νοσοκομεία με κίνδυνο για την ζωή τους.

Στο νοσοκομείο Λέρου υπάρχει εξοπλισμός για μοριακή διάγνωση covid 19, όμως τα αντιδραστήρια παρέχονται με το σταγονόμετρο, με αποτέλεσμα να φυλάσσονται, όπως συμβούλεψε και ο υπουργός, για βαρέως πάσχοντες που χρήζουν διακομιδής. Τα τεστ συνεχίζουν να στέλνονται για διεκπεραίωση σε νοσοκομείο των Αθηνών. Η οδύσσεια των δειγμάτων συνεχίζεται, όπως έχει περιγραφεί σε προηγούμενη ανακοίνωση της Ένωσης. Όμως με αυτή την στρατηγική δεν μπορεί να εντοπιστεί έγκαιρα οποιοδήποτε κρούσμα και να αποφευχθεί η διασπορά στην κοινότητα. Τονίζουμε ότι στο νησί της Λέρου υπάρχουν κλειστές κοινότητες, όπως το Κέντρο Υποδοχής Ταυτοποίησης με 2000 προσφυγές μετανάστες, οι Ψυχιατρικές δομές και το τμήμα ΑμεΑ με 230 περίπου ασθενείς.

Συμβουλεύουμε τον κ. Κικίλια να ασχοληθεί με την επίλυση των αναφερομένων προβλημάτων και να πάψει να κουνά το δάκτυλο, όπως συνέβη στην επίσκεψη στο Κέντρο Υγείας Πάτμου προς τον πρόεδρο της Ένωσης λέγοντας χαρακτηρίστηκα «εσύ μου έκανες άσχημη εντύπωση από την αρχή γιατί μιλάς συνδικαλιστικά» ή «εμείς θα τα πούμε έξω», στην προσπάθεια του πρόεδρου να θέσει υπόψιν του τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας, απαιτώντας άμεση λύση. Αυτό που αποκομίσαμε από την συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, είναι ότι έχει αλλεργία προς τους συνδικαλιστικούς φορείς και ότι βλέπει με απαξίωση τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Χάνει εύκολα την ψυχραιμία του όταν του χαλάνε την σούπα που σερβίρει.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από την όλη στάση και συμπεριφορά του.

Είναι υποκρισία από την μια να επαινούν τους γιατρούς για το έργο τους, να τους χειροκροτάνε και από την άλλη όταν επισημαίνουν τις τραγικές ελλείψεις, τα καίρια προβλήματα , όταν χαλά το παραμύθι και η θεατρική παράσταση, να κουνάνε απειλητικά το δάκτυλο για νουθεσία.

Πληροφορούμε τον Υπουργό ότι αυτού του είδους οι τακτικισμοί δεν μας πτοούν.

Κομπάρσοι οι γιατροί στην αντιλαϊκή παράσταση της κυβέρνησης δεν θα γίνουμε . Θα μας βρίσκει συνεχώς μπροστά της !

Εξίσου προκλητικές είναι και οι δηλώσεις για υγειονομική κάλυψη και ασφάλεια του πληθυσμού στους τουριστικούς προορισμούς και αυτό το γνωρίζουμε και το ζούμε εδώ και χρόνια. Αυτές οι δηλώσεις είναι κενό γράμμα , όσο τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία στα νησιά μας είναι υποτυπωδώς στελεχωμένα και εξοπλισμένα.

Να σταματήσει ο κυβερνητικός εμπαιγμός, με τις δήθεν προσλήψεις που έχουν γίνει όταν αυτές είναι ελάχιστες και ο κύριος όγκος τους είναι ανανεώσεις συμβάσεων νοσηλευτικού προσωπικού που έληγαν, ή αποσπάσεις από Κέντρα Υγείας προς νοσοκομεία.

Με την έξαρση της επιδημίας από τον νέο κορονοϊό φαίνονται ξεκάθαρα οι τεράστιες ελλείψεις, τα μεγάλα κενά στο σύστημα υγείας δεν μπορούν να κρυφτούν με ευχολόγια ή εικονικές αναγγελίες προσλήψεων, ή τις ελάχιστες προσλήψεις 10% των κενών των οργανογραμμάτων προ πανδημίας και μάλιστα όλες συμβασιούχων. Στις δικές μας μονάδες υγείας δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας γιατρός.

Ελλείψεις αποτελέσματα της πολιτικής υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης, της λογικής κόστους-οφέλους. Ακριβώς αυτά που προωθούν οι κυβερνήσεις διαχρονικά και που προπαγανδίζει ο Υπουργός Υγείας ανερυθρίαστα. Πολιτικές που είχαν σαν αποτέλεσμα τις εκατόμβες νεκρών στα αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να πάρει τώρα, ολοκληρωμένα και ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη, την προστασία της υγείας και της ζωής , αλλά και να μην πληρώσουν το «μάρμαρο» των μέτρων που ανακοινώνονται πάλι οι εργαζόμενοι.

Απαντάμε με την συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργία την 16/6/2020, καλούμε τον λαό των νησιών μας και όλους τους εργαζόμενους να στηρίξουν την προσπάθεια μας.

Απαιτούμε:

1. Πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλων των δημόσιων δομών υγείας. Mονιμοποίηση των συμβασιούχων τώρα.

2. Ανάπτυξη του απαραίτητου αριθμού κλινών ΜΕΘ με άμεση πρόσληψη μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αναγκαίου εξοπλισμού.

3. Άμεση και ανελλιπή χορήγηση των κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) σε όλους τους εργαζόμενους στις δομές υγείας.

4. Μόνιμο μηχανισμό επιδημιολογικής επιτήρησης και δειγματοληπτικής παρακολούθησης της επιδημίας. Ενίσχυση των υπηρεσιών δημόσιας υγείας με μόνιμο προσωπικό. Διαγνωστικούς ελέγχους με επιστημονικά κριτήρια, με επίταξη των διαγνωστικών μέσων του ιδιωτικού τομέα.

5. Να ενισχυθούν άμεσα με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό όλες οι δομές της ΠΦΥ για να παρέχουν τις αναγκαίες ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες στο λαό.

6. Ένταξη του προσωπικού στα ΒΑΕ.

7. Στελέχωση και εξοπλισμό του ΕΚΑΒ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ε. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΑΜΙΑ»

Η άλλη πραγματικότητα που παρουσίασε ο Β. Κικίλιας

Σε δήλωσή του μετά την επίσκεψη στο νοσοκομείο, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα λόγια του Γιάννη Ρίτσου για τη Λέρο, “πολύ αγαπιέται αυτός ο τόπος, με υπομονή και υπερηφάνεια”, και προσέθεσε:

«Είναι πολύ σημαντική η νησιωτικότητά μας. Ήρθα σήμερα στο ακριτικό αυτό νησί για να δω το νοσοκομείο του, να μιλήσω με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τη διοίκηση, τον δήμαρχο, την εκπρόσωπο της Περιφέρειας. Θα στηρίξουμε τη Λέρο με όλες μας τις δυνάμεις, όπως το κάναμε εν μέσω κορονοϊού και κρίσης. Θέλουμε το νησί να έχει ένα ασφαλές και καλό καλοκαίρι. Έχουμε ήδη στείλει εδώ 22 υγειονομικούς και θα ενισχύσουμε περαιτέρω το νοσοκομείο. Θεωρούμε ότι η ακριτική Ελλάδα αξίζει την προσοχή, την αγάπη και τη στήριξή μας και αυτό κάνουμε»…

Πηγή: Τι καταγγέλλουν οι γιατροί Λέρου, Πάτμου και Λειψών για τον υπουργό Κικίλια;

Σχετικά Άρθρα

Χρυσοχοΐδης: Το πρόβλημα είναι οι συναθροίσεις και όχι η κίνηση στους δρόμους

cretevoice

Γεραπετρίτης για ανασχηματισμό: Μετά την 1η Ιουλίου θα γίνουν αλλαγές όπου χρειάζονται

cretevoice

Σκληρή απάντηση Eλλάδας σε Τουρκία: »Δεν δεχόμαστε μαθήματα»

cretevoice

«Σύγκρουση» Ρωσίας-ΗΠΑ επί ελληνικού εδάφους – Οργή Μόσχας με δηλώσεις Πάιατ

cretevoice

Βουλή: Υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού

cretevoice

Ανακοίνωση του εθνικού σχεδίου για τον εμβολιασμό από τον Κικίλια

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα