Crete Voice
Οικονομία

Τράπεζες: Μορφή… επιδημίας λαμβάνουν οι διεκδικήσεις των funds για «πακέτα» που αγόρασαν

Τράπεζες: Μορφή… επιδημίας λαμβάνουν οι διεκδικήσεις των funds για «πακέτα» που αγόρασαν

Μέρος των χρημάτων που έδωσαν για να αποκτήσουν «κόκκινα» -εξασφαλισμένα- χαρτοφυλάκια ζητούν από τις τράπεζες τα funds, με την αιτιολογία ότι υπήρξαν κενά στην πληροφόρηση (data tape).

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει οι διεκδικήσεις από πλευράς των επενδυτών που ζητούν χρηματική ικανοποίηση για παλαιότερες συναλλαγές, τις οποίες πραγματοποίησαν τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας.

«Πέραν του due diligence, του νομικού και οικονομικού, δηλαδή, ελέγχου που προηγείται της αγοράς οι επενδυτές έχουν το περιθώριο έως και δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση του deal να εγείρουν διεκδικήσεις,

εφόσον διαπιστώσουν ότι τα ‘πακέτα’ που αγόρασαν δεν ανταποκρίνονται 100% σε αυτό που πίστευαν βάσει και των δεδομένων που είχαν λάβει.

Η πλειονότητα αυτών των υποθέσεων θα λυθούν σε διμερές επίπεδο, κάποιες, ωστόσο, θα καταλήξουν εντέλει στις δικαστικές αίθουσες», τονίζουν χαρακτηριστικά στο newmoney,

υπενθυμίζοντας πως τέτοιου τύπου διαφορές επιλύονται με βάση το αγγλικό δίκαιο και, άρα, την λύση θα κληθούν να δώσουν τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προς επίρρωση, στο High Court του Λονδίνου «διασταύρωσαν» τα ξίφη τους Τράπεζα Κύπρου και Apollo Global Management LLC για το project Helix Ι. Το επίμαχο χαρτοφυλάκιο «πέρασε» τον Ιούλιο του 2019 στους Αμερικανούς -μέσω της Gordian Holdings-

έναντι περίπου 1,2 δισ. ευρώ και αφορούσε σε 14.024 εταιρικά και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, που έφεραν εξασφαλίσεις σε 9.065 ακίνητα.

Όπως, ωστόσο, υποστήριξε στην αγωγή της η Gordian Holdings, η κυπριακή τράπεζα την «παραπλάνησε» όσον αφορά στην ποιότητα ορισμένων ενεχύρων, διεκδικώντας πέριξ των 28 εκατ. ευρώ.

«Η εταιρεία έπρεπε να ήταν ενήμερη για τους Νόμους που διέπουν την κυπριακή δημοκρατία, βάσει των οποίων οι δανειολήπτες ενδέχεται να μην αποπληρώσουν ορισμένες από τις οφειλές, οι οποίες περιλαμβάνονται εντός του χαρτοφυλακίου», απάντησε από την πλευρά της, η Τράπεζα Κύπρου.

Αξίζει να αναφερθεί πως το project Helix Ι αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη πώληση NPLs στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, με την τράπεζα να έχει κλείσει συμφωνία τον περασμένο Αύγουστο με την Pimco για το Helix ΙΙ

(22.224 δάνεια, κυρίως ιδιωτών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα οποία είναι εξασφαλισμένα με πάνω από 5,616 ακίνητα, μεικτής λογιστικής αξίας, ύψους 916 εκατ. ευρώ).

Στο μεταξύ, αντίστοιχες διεκδικήσεις εγείρουν, τόσο η Bain, όσο και η Centerbridge Partners και Elliott από τις Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, διεκδικώντας 34 εκατ. ευρώ και 40 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τα projects «Amoeba» και «Symbol».

Το πρώτο αφορούσε σε δάνεια 180 επιχειρήσεων, μικτής αξίας 1,95 δισ. ευρώ, με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε 1.737 ακίνητα και αποκτήθηκε έναντι 430 εκατ. ευρώ και το δεύτερο σε 12.800 δάνεια επαγγελματιών,

μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων, ονομαστικής αξίας 950 εκατ. ευρώ (1,6 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τόκων), με εξασφαλίσεις περίπου 8.300 ακινήτων και αντίτιμο στα 250 εκατ. ευρώ.

Όπως έγραψε προσφάτως το newmoney στη στήλη dark room (Ποιος ζητά τα ρέστα (όχι ακριβώς και ρέστα 74 εκατ. ευρώ) από Εθνική και Πειραιώς, ο τραπεζίτης που συγγενεύει με εφοπλιστική δυναστεία και τα 90 καμένα εκατ. του γοητευτικού Νίκου),

οι πληροφορίες θέλουν την μεν, Πειραιώς να μην είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί τη διεκδίκηση της Bain, γεγονός που μάλλον παραπέμπει σε δικαστική επίλυση της διαφοράς, σε αντίθεση με την ΕΤΕ, η οποία φέρεται να προκρίνει την λύση της διμερούς αντιμετώπισης του ζητήματος.

Πηγή: Τράπεζες: Μορφή… επιδημίας λαμβάνουν οι διεκδικήσεις των funds για «πακέτα» που αγόρασαν

Σχετικά Άρθρα

Έκτακτο επίδομα 700 ευρώ: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

cretevoice

Στα ύψη πήγε το bitcoin – Εκτοξεύτηκε στα 34.500 δολάρια

cretevoice

Με ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ η αποπληρωμή χρεών στα ταμεία

cretevoice

Αρχίζει η λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας

cretevoice

Εφορία: Οι επτά αλλαγές που θα μειώσουν το φόρο το 2021 – Ποιοι ωφελούνται

cretevoice

Αναδρομικά συνταξιούχων: Την Παρασκευή η απόφαση του ΣτΕ

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα