Crete Voice
Οικονομία

Υπεύθυνοι χρηματιστηριακής στρατηγικής ποντάρουν στην αναζωογόνηση των αγορών με το εμβόλιο

Υπεύθυνοι χρηματιστηριακής στρατηγικής ποντάρουν στην αναζωογόνηση των αγορών με το εμβόλιο

Εν μέσω της πρωτοφανούς παγκόσμιας ύφεσης αισιοδοξία γεννάει σε επενδυτικούς κύκλους οι ανακοινώσεις των θετικών αποτελεσμάτων για την πρόοδο του εμβολίου της πανδημίας.

Εκτιμούν ότι η επόμενη χρονιά επιφυλάσσει επιπλέον κέρδη για τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, δεδομένου ότι αυτοί το πιθανότερο είναι πως θα ολοκληρώσουν το 2020 με απώλειες. Κατά μέσον όρο, όπως προβλέπουν εννέα υπεύθυνοι στρατηγικής μετοχών, που προσέγγισε το Blοomberg, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 θα ανέλθει στις 399 μονάδες το 2021, όπερ μεταφράζεται σε μία άνοδο μόλις λίγο πάνω από 2% εν συγκρίσει με το κλείσιμό του στα μέσα της εβδομάδας στις 390,54 μονάδες.

Επιπλέον, διαβλέπουν ότι στη λήξη του 2021 ο δείκτης της Ευρωζώνης Euro Stoxx 50 θα διαμορφωθεί στις 3.582 μονάδες, εμφανίζοντας μία άνοδο μικρότερη του 3% από τις 3.482,17 μονάδες. «Από τα τέλη Οκτωβρίου διαπιστώνουμε ένα είδος αγοραστικού ενδιαφέροντος, όπως συνήθως συμβαίνει καθ’ οδόν προς την εκπνοή κάθε χρονιάς και αυτό το αποδίδουμε στις ελπίδες, που γεννούν τα εμβόλια», επισημαίνει ο Κρίστιαν Στόκερ, υπεύθυνος στρατηγικής της Unicredit, ο οποίος προβλέπει περιορισμένα κέρδη για τον Stoxx 600 έως τα τέλη του έτους. Εν τω μεταξύ, όπως προσέθεσε, το 2021 οι αποτελεσματικές θεραπείες του κορωνοϊού θα καλυτερεύουν ακόμα πιο πολύ το κλίμα στις αγορές, ενώ την υψηλότερη επίδοση ίσως έχουν οι μετοχές εταιρειών, που παρουσιάζουν κυκλικές διακυμάνσεις στην αξία τους αναλόγως της πορείας της οικονομίας.

Είναι αλήθεια πως οι μετοχές των ευρωπαϊκών ομίλων ευνοήθηκαν από μία σειρά καταλυτικών γεγονότων τον Νοέμβριο, τα οποία και συνέτειναν στο να σημειώσει ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 μία άνοδο της τάξεως του 14% και να φθάσει στις 390 μονάδες. Η έκβαση των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες εξελήφθη ως κάτι θετικό για την Ευρώπη, διότι μία προεδρία Τζο Μπάιντεν αναμένεται να αποκλιμακώσει τις τεταμένες σχέσεις της χώρας με τον υπόλοιπο κόσμο. Επίσης, οι επιτυχημένες κλινικές δοκιμές για δύο εμβόλια κατά του κορωνοϊού κάνουν να φαντάζει πιο κοντινή η προοπτική επιστροφής στην κανονικότητα. Πάντως, ανεξαρτήτως του ράλι του Νοεμβρίου, ο Stoxx 600 παραμένει σε επίπεδα κατά 6% χαμηλότερα για τα δεδομένα του έτους και αφού εκτινάχθηκε 40% από το ναδίρ της 18ης Μαρτίου.

«Το 2021 οι αγορές θα επικεντρωθούν στην οδό που θα ακολουθήσει η ανάκαμψη των τίτλων και θα κάνουν πιο σαφείς διακρίσεις ανάμεσα στους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας», παρατηρεί, εν κατακλείδι, ο Ρολάν Καλογιάν, διευθυντής στρατηγικής μετοχών ευρωπαϊκών ομίλων της Societe Generale. «Με δεδομένη την πολύ χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική και, όπως ελπίζουμε, και αποτελεσματικά εμβόλια σε κυκλοφορία, οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν ακόμα περιθώρια να συνεχίσουν να ανακάμπτουν την επόμενη χρονιά».

Πηγή: Υπεύθυνοι χρηματιστηριακής στρατηγικής ποντάρουν στην αναζωογόνηση των αγορών με το εμβόλιο

Σχετικά Άρθρα

Bitcoin: Ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 20.000 δολάρια

cretevoice

ΦΠΑ: Δείτε αναλυτικά σε ποια προϊόντα μειώνεται στο 13% για το διάστημα από 1 Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2020

cretevoice

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: To νέο χρονοδιάγραμμα για τις αιτήσεις

cretevoice

Μαύρα μαντάτα για την οικονομία – Στο ναδίρ τα έσοδα από τον τουρισμό – Μεγαλύτερη η ύφεση

cretevoice

Κανονικά τα εμπορικά μαγαζιά στις «κόκκινες» περιοχές

cretevoice

Φέρνουν νέα μνημόνια! – Σε «ΔΝΤ» μετατρέπεται ο ESM

cretevoice

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα